Na uroczysty, rodzinny obiad możemy przygotować niezbyt pracochłonne, pięknie prezentujące się na stole i bardzo smaczne danie.
Cielęcina na duży obiad - przepis na 8 porcji
1 kg cielęciny bez kości, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1 duży plaster gotowanej szynki (ok. 10 dag), 2 żółtka, przyprawy.
Ryż na sypko: 1 szklanka suchego ryżu, 2 szklanki rosołu (
może
być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól.
Garnitur do mięsa: 8 plastrów paryskiej bułki na grzanki,
1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz,
szczypta lubianej przyprawy ziołowej, oliwa.
Przygotowanie rozpoczynamy od ryżu: wypłukane ziarenka
wrzucamy na roztopione masło, chwilę (2 min) zasmażamy, dodajemy
rosół, gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje, dodajemy koncentrat,
solimy. Całość mieszamy, szczelnie przykrywamy, naczynie owijamy
w gazety i kładziemy pod koc, by ryż "doszedł".
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy najdrobniej
posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki i smażymy, często mieszając, aż wyparuje sok. Przyprawiamy
do smaku solą, pieprzem i ziołami, dodajemy śmietanę, odstawiamy
w ciepłe miejsce.
Z całego kawałka mięsa wykrawamy osiem zgrabnych, dużych
sznycli (1 cm grubości), lekko bijemy tłuczkiem, oprószamy niewielką
ilością przypraw i mąką krupczatką (nadmiar strząsamy). Rozkładamy
na deseczce i wstawiamy do lodówki, by stężały. Sznycle powinny mieć
podobną wielkość i grubość. Pozostałą cielęcinę przepuszczamy przez
maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy żółtka, tartą bułkę,
przyprawiamy do smaku i wyrabiamy jednolitą masę.
Rozgrzewamy suchą patelnię, gdy gorąca, dajemy masło
i gdy zacznie się rumienić, smażymy sznycle, po 2-3 min z obu stron.
Gotowe, układamy w naczyniu do zapiekania, na nich - w równej ilości
zmieloną i doprawioną cielęcinę, całość posypujemy drobno posiekaną
szynką i wiórkami masła i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok.
30 min.
Przed podaniem cielęciny na stół, na maśle pozostałym
ze smażenia sznycli, smażymy po jednej stronie grzanki, odwracamy,
nakładamy na każdą porcję pieczarki (równo), zmniejszamy ogień i
trzymamy pod przykryciem nie dłużej jak 5 min.
Na wyłożony zieleniną półmisek układamy ugotowany ryż,
na nim zapieczone sznycle i grzanki. Całość przybieramy zieleniną
i podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub
inną, delikatną w smaku jarzyną.
Szybki deser dla smakosza - przepis na 4 porcje
1 opakowanie serka homogenizowanego, 2 łyżki cukru, 2
żółtka, 8 biszkoptów, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, wiórki czekoladowe,
świeże owoce do przybrania.
Kawę zalewamy filiżanką wrzątku, odstawiamy do przechłodzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, łączymy z serkiem. Na spód kokilek
układamy po dwa biszkopty zanurzone w kawie, na nich porcję serowo-jajecznego
kremu, całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i przybieramy świeżymi
owocami. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu