Przepis na 1 porcję
1 filet z dorsza (może być z innej białej morskiej ryby), 10 pieczarek, 1 filiżanka (połowa puszki) zielonego groszku, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki kefiru, sól, pieprz, sok z cytryny, tłuszcz do wysmarowania formy, natka pietruszki.
Opłukany, obsuszony filet kropimy obficie sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem (kto lubi, może rybę przyprawić specjalną przyprawą) i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na rybę sypiemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i odsączony groszek. Całość zalewamy spienionym sosem śmietanowo-kefirowym, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w temp. 180-200oC przez 30-40 min. Czas zapiekania zależy od wielkości porcji ryby. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i szklanką pomidorowego soku lub z ziemniakami (mogą być smażone z poprzedniego dnia) i filiżanką czerwonego barszczu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu