O tej porze roku ziemniaki nieco tracą swój smak. Doświadczone panie domu gotowały je w łupinach i podawały w postaci dobrze przyprawionych, lekko pikantnych, ziemniaczanych sałatek, szczególnie dobrze komponujących się ze smażoną rybą.
Sałatka ziemniaczana - przepis na 4 porcje
6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinach, 1 duża cebula, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona).
Cebulę kroimy w cienkie piórka, posypujemy przyprawami,
kropimy sokiem z cytryny lub octem i oliwą - odstawiamy na 10 min
w chłodne miejsce.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie półplasterki,
dodajemy do lekko zmacerowanej cebuli, całość posypujemy przyprawami.
Składniki łączymy, szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu
ok. 15 min - nie dłużej niż pół godziny. Przed podaniem obficie posypujemy
zieleniną. Podajemy do smażonej ryby, faszerowanych i zapiekanych
jajek, krokietów z kaszy z grzybami.
Sałatka ziemniaczana do ryby - przepis na 4 porcje
6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinach, 2
czerwone cebule, 2 łyżki octu ziołowego (estragonowy), 2 łyżki oliwy,
1 mała puszka zielonego groszku, sól, świeżo zmielony biały pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej, 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny (
może być mrożona).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy octem wymieszanym
z oliwą, dodajemy przyprawy, składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
na 10 min w chłodne miejsce. Obrane z łupinek ziemniaki kroimy w
cienkie półplasterki, łączymy z zaprawioną cebulą, naczynie szczelnie
przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 15-20 min, by składniki
dokładnie się połączyły. Na kilka minut przed podaniem dodajemy do
sałatki odsączony groszek i zieleninę, gdy trzeba - całość lekko
przyprawiamy do smaku. Podajemy do każdej smażonej ryby. Sałatka
doskonale smakuje jako dodatek do filetów śledziowych w śmietanie
lub do śledzi pod inną postacią, np. niesolonych smażonych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu