Przepis na 2 porcje
2 plastry młodej wołowiny bez kości (ok. 20 dag), 1 cebula, sól, pieprz, szczypta papryki, mąka krupczatka do panierowania, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1/2 szklanki gęstej śmietany, olej do smażenia.
Zbite drewnianym, zwilżonym w wodzie tłuczkiem plastry wołowiny obsypujemy przyprawami i mąką (nadmiar mąki strząsamy) i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Smażymy plastry na silnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, nie dopuszczając, by zbrązowiała. Przekładamy cebulę do rondla z bitkami, pozostały na patelni tłuszcz rozprowadzamy rosołem, zalewamy bitki, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Czas duszenia zależy od grubości plastrów mięsa i może być nieco dłuższy. Miękkie mięso, gdy trzeba, podlewamy dodatkowo łyżką rosołu, mieszamy ze śmietaną roztrzepaną ze szczyptą mąki. Sos zagotowujemy i gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, z ziemniakami lub kładzionymi kluskami i sałatką z kiszonego ogórka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu