Naszym ukochanym Babciom nic nie sprawi tak dużej przyjemności, jak podwieczorek, na którym wnuki podadzą własnoręcznie przygotowane ciasto. Przepisy na torciki, bez pieczenia są tak łatwe, że udadzą się każdemu.
Torcik truskawkowy - przepis na średniej wielkości tortownicę
1 opakowanie małych biszkopcików, 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego, 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym, 2 czubate łyżeczki żelatyny, 1 paczka zamrożonych truskawek, 1 opakowanie suchej śmietanki typu Śnieżka, 1 szklanka schłodzonego mleka, 4 łyżki wrzącego mleka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody. Gdy
napęcznieje, zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie
było grudek, i stawiamy w naczyniu napełnionym gorącą wodą, aby nie
zastygła. Śmietankę ubijamy, gdy jest puszysta i gęsta, dodajemy
rozpuszczoną żelatynę, chwilę razem ubijamy i stawiamy w chłodnym
miejscu.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, smarujemy je dżemem,
nakładamy ubitą z żelatyną śmietankę, mrożone truskawki i całość
wstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie
z przepisem na opakowaniu, dokładnie mieszając, by się rozpuściła.
Gdy jest chłodna, zalewamy torcik i ponownie wstawiamy do lodówki
- nawet na kilka godzin. Torcik przed podaniem najłatwiej będzie
pokroić ostrym, cienkim nożem, rozgrzanym w gorącej wodzie.
Torcik makowy - przepis na średniej wielkości tortownicę
2 szklanki maku, 2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki (
12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, 3 płaskie łyżki cukru,
4 łyżki płynnego miodu, 1 filiżanka rodzynków, 3 łyżki smażonej skórki
pomarańczowej, siekane daktyle i figi (nie są konieczne, ale bardzo
podniosą smak torciku).
Polewa: 4 łyżeczki kakao, 4 łyżeczki mleka, 4 łyżeczki
masła, 1/2 szklanki cukru.
Mak zalewamy litrem wrzątku, stawiamy na najmniejszym
ogniu (mak powinien tylko lekko "mrugać") i gotujemy przez 10 minut,
odstawiamy do przechłodzenia i odsączamy na gęstym sicie. Suchy mak
przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z małym sitkiem, przy drugim
mieleniu dodajemy cukier puder: na przemian - łyżka maku - łyżka
cukru. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy składniki się połączą,
dodajemy mak, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową i pozostałe bakalie
- nie dodajemy żadnych zapachów! Masę wykładamy do tortownicy, mocno
ugniatamy i wstawiamy do lodówki na 12 godz.
Polewa: Wszystkie składniki dajemy do rondelka i zagotowujemy
- od chwili zagotowania trzymamy na ogniu 7 minut, cały czas mieszając.
Po zdjęciu z ognia rondelek wstawiamy na minutę do zimnej wody i
ucieramy, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Wychłodzone ciasto wykładamy
na paterę, natychmiast polewamy czekoladą i wstawiamy w chłodne miejsce.
Po 30 min, gdy polewa stwardnieje, torcik można podać na stół.
Orzechowe ciasteczka
3 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła. Ponadto: 1/2 kostki (
12,5 dag) masła, 2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 4 łyżki ciemnego
kakao, 1 łyżeczka kawy Nesca, 10 dag rodzynków, 2 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej.
Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy łyżkę masła, gdy
się lekko spieni, sypiemy płatki i, cały czas mieszając, rumienimy,
aż nabiorą złocistego koloru. Przechłodzone, lekko rozdrabniamy w
malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Masło, cukier, mleko, kakao i kawę podgrzewamy, nie dopuszczając,
by masa się zagotowała. Gorącą zalewamy przygotowane płatki, dodajemy
bakalie i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na folię lub
pergamin, formując łyżeczką zgrabne ciasteczka, odstawiamy do wychłodzenia.
Bardzo smaczne, ale ciasteczek nie należy przechowywać dłużej jak
trzy dni.