Smaczny, zdrowy - w staropolskiej kuchni podawany jako świąteczny deser - przepis na 2 porcje
3/4 szklanki surowych żurawin (miara już po przebraniu), 2
łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki
wody.
Umyte żurawiny zalewamy wrzątkiem na minutę, cedzimy
przez sito i przecieramy. Przecier (niewiele) odstawiamy, pozostałą
na sicie miazgę łączymy z odmierzoną ilością wody, dodajemy cukier,
zagotowujemy i trzy-mamy na niewielkim ogniu nie dłużej niż 2 min.
Cedzimy, łączymy z przecierem, zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Ponownie zagotowujemy,
trzymamy na ogniu przez minutę, by mąka straciła smak surowizny,
rozlewamy do salaterek i odstawiamy do zastygnięcia. Najsmaczniejszy
- z porcją bitej śmietany; ale równie dobrze smakuje ze słodkim mlekiem
lub mleczkiem waniliowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu