Przepis na 1 porcję
2-3 średniej wielkości gotowane ziemniaki, 1 cebula, plasterek
boczku, 2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, zielenina, tłuszcz do
smażenia.
Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną cebulę;
gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojone
w półplasterki ziemniaki i jeszcze przez chwilę zasmażamy, aż produkty
lekko się podrumienią. Jajko lekko spieniamy, łączymy z mlekiem i
przyprawami, zalewamy zrumienione ziemniaki i trzymamy na niewielkim
ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut, aż powierzchnia omletu
lekko się zetnie. Podajemy bardzo gorący, prosto z patelni z dodatkiem
sałatki z pomidorów, sałatki z papryki z cebulą lub z inną lekko
pikantną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu