4 dorodne cebule, 8 kromek paryskiej bułki, 8 cienkich plasterków
gotowanej szynki (najlepiej wyciętych z dwóch dużych plastrów), 4
łyżki utartego żółtego sera, 1 filiżanka mleka, 1 jajko, sól, szczypta
pieprzu, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 2 łyżki oliwy do
podsmażenia bułek, tłuszcz do wysmarowania formy.
Obrane cebule gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem
przyprawy typu Vegeta. Gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Formę
do zapiekania smarujemy tłuszczem. Na rozgrzanej oliwie rumienimy
kromki bułki z obu stron, układamy je w formie. Na każdej grzance
układamy odpowiedniej wielkości kawałek szynki. Każdą cebulę kroimy
na połowę, układamy przeciętą stroną na grzance z szynką i posypujemy
utartym serem.
Mleko ubijamy z jajkiem, solą i pieprzem. Gdy składniki
się połączą i lekko spienią, polewamy potrawę i od razu wstawiamy
do wygrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Czas zapiekania zależy
od wysokości zapiekanej warstwy. Danie jest gotowe, gdy wierzch się
lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy z zieloną sałatą,
obficie polaną sosem jogurtowym, lub z surówką z każdej akceptującej
cebulę jarzyny.
Z wywaru, w którym gotowała się cebula, można przygotować
bardzo smaczną zupę.
Wywar z cebuli, 1 łyżeczka masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka
siekanej pietruszki, 1/2 szklanki śmietany, 1 goździk, 1 łyżeczka
mąki (może być ziemniaczana lub kukurydziana), przyprawy - według
uznania. Wywar z cebuli uzupełniamy wodą do potrzebnej ilości,
dodajemy masło, posiekany czosnek, goździk, zagotowujemy. Śmietanę
łączymy z mąką, dodajemy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do
smaku. Po rozlaniu do filiżanek posypujemy zieleniną.
Surówka z cebuli - przepis na 4 porcje
4 średniej wielkości cebule, 2 duże winne jabłka, 2 kopiaste
łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja - natka pietruszki,
koperek, rzeżucha, ulubione zioła). Sos: 1 szklanka jogurtu lub śmietany, sok z cytryny,
cukier, sól, biały pieprz - przyprawy do smaku. Pokrojoną w piórka cebulę zalewamy spienionym jogurtem
- mieszamy. Jabłka kroimy "w makaronik", kropimy sokiem z cytryny,
łączymy z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie łączymy składniki.
Podajemy nie później jak 20 min po przygotowaniu, posypujemy grubą
warstwą zieleniny.
Rada: Cebulę po pokrojeniu w piórka można sparzyć wrzątkiem
na sicie i zahartować zimną wodą.
27 września br. obchodzimy wspomnienie św. Wincentego á Paulo. Urodził się on 24 kwietnia 1581 r. w wiosce Pouy, w południowej Francji. Pochodził z rodziny wieśniaczej i miał czworo rodzeństwa. Dopiero
w 12. roku życia poszedł do szkoły. Mimo, że wcześniej zajmował się tylko wypasaniem owiec z nauką radził sobie bardzo dobrze i po szkole wstąpił do seminarium duchownego. W wieku 15 lat otrzymuje niższe
święcenia i dostaje się na uniwersytet w Saragossie w Hiszpanii. Święcenia kapłańskie przyjmuje w 1600 r., miał wówczas zaledwie 19 lat. Kontynuował studia w Tuluzie, Rzymie i Paryżu, kształcąc się
w dziedzinie prawa kanonicznego. Dobrze zapowiadająca się kariera młodego, zdolnego kapłana zmienia się w los niewolnika. W czasie podróży z Marsylii do Narbonne przez Morze Śródziemne został wraz z całą
załogą napadnięty przez tureckich piratów i przywieziony do Tunisu jako niewolnik. W ciągu dwóch lat niewoli miał czterech panów, ostatniego zdołał nawrócić. Obaj uciekli do Europy i zamieszkali w Rzymie.
Już wkrótce stał się wysłannikiem papieża Pawła V i trafił na dwór francuski, gdzie za sprawą królowej Katarzyny de Medicis przejął opiekę nad Szpitalem Miłosierdzia.
Na własne życzenie objął probostwo w miasteczku Chatillon-les-Dombes, gdzie zetknął się ze starcami, inwalidami wojennymi, chorymi i ubogimi. Aby im jak najlepiej służyć, powołał „Bractwo Miłosierdzia”,
a dla kobiet bractwo „Służebnic Ubogich”. W 1619 r. św. Wincenty otrzymał dekret mianujący go generalnym kapelanem wszystkich galer królewskich. Święty przeprowadzał wśród galerników
misje i dbał o poprawę warunków życia. W 1625 r. powołał „Kongregację Misyjną” zrzeszającą kapłanów. Papież Urban VIII zatwierdził nowe zgromadzenie w 1639 r. Nowa rodzina zakonna
zaczęła rozrastać się i objęła swoją opieką szpital dla trędowatych opactwa Saint-Lazare. Celem zgromadzenia, które dziś nosi nazwę Zgromadzenia Księży Misjonarzy Świętego Wincentego á Paulo jest głoszenie
Ewangelii ubogim.
W 1638 r. wraz ze św. Ludwiką de Marillac św. Wincenty założył żeńską rodzinę zakonną znaną dziś pod nazwą Zgromadzenia Sióstr Miłosierdzia (szarytki), której charyzmatem była praca z ubogimi
i chorymi w szpitalach i przytułkach.
Święty zmarł w domu zakonnym św. Łazarza w Paryżu 27 września 1660 r. W roku 1729 papież Benedykt XIII wyniósł Wincentego do chwały błogosławionych, a papież Klemens XII kanonizował go w roku
1737. Papież Leon XIII ogłosił św. Wincentego á Paulo patronem wszystkich dzieł miłosierdzia. Do Polski sprowadziła misjonarzy w 1651 r. jeszcze za życia Świętego królowa Maria Ludwika, żona króla
Jana II Kazimierza.
W Polsce prowadzili 40 parafii. W naszej diecezji ze Zgromadzenia Księży Misjonarzy św. Wincentego á Paulo (CM) pochodzi bp Paweł Socha, a misjonarze św. Wincentego pracują w Wyższym Seminarium Duchownym
w Paradyżu, Gozdnicy, Iłowej, Przewozie, Skwierzynie, Słubicach, Trzcielu i Wymiarkach. Siostry Szarytki mają swoje domy w Gorzowie Wielkopolskim, Skwierzynie i Słubicach.
Franciszek spotkał się z królem Belgów Filipem na Zamku Królewskim Laeken.
Od głównej bramy na teren zamkowy papieżowi towarzyszyła gwardia honorowa w historycznych strojach na koniach. Przy wejściu powitali Franciszka król Belgów Filip i królowa Mathilde.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.