Ziemniaki po królewsku - przepis na 4 porcje
8 ziemniaków, 1 duża cebula, 20 dag pieczarek lub świeżych grzybów (kapelusze), 20 dag wątróbek z drobiu, sól i pieprz do smaku. Olej do zasmażenia wątróbki, tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania, 1 szklanka śmietany i 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera lub - białka z 4 jajek i 2 łyżki posiekanych orzechów.
Ziemniaki gotujemy przez 7-8 min - na półmiękko. Gdy
przestygną, kroimy w cienkie plastry.
Na tłuszczu zasmażamy cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy
pokrojone pieczarki i pokrojoną w cienkie plasterki wątróbkę, oprószamy
przyprawami i razem zapiekamy, aż wyparuje nadmiar sosu.
Na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia rozkładamy
połowę ziemniaków, oprószamy przyprawami, nakładamy cały farsz, pozostałe
ziemniaki rozkładamy na wierzchu i ponownie przyprawiamy - według
własnych upodobań smakowych. Wierzch ziemniaków przykrywamy - albo
pianą z białek wymieszaną z siekanymi orzechami (danie bardziej dietetyczne),
albo śmietaną wymieszaną z utartym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i zapiekamy w temp. 200oC przez ok. 25 min. Potrawa jest
gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy.
Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała, z dodatkiem sezonowej,
delikatnej w smaku surówki.
Ziemniaki zapiekane z grzybami - -przepis na 4 porcje
8 ziemniaków, 1 filiżanka suszonych grzybów, 2 duże cebule,
olej do podsmażenia cebuli, 2 plastry gotowanej szynki lub 15 dag
chudego, gotowanego boczku, kawałek zamrożonego masła, 1 szklanka
śmietany, 2 łyżki tartej bułki, 1 szklanka mleka do namoczenia grzybów,
sól i pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.
Sos: wywar z grzybów, 1 łyżeczka mąki (może być kukurydziana),
2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku.
Grzyby moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół przez
godzinę, następnie gotujemy do miękkości pod przykryciem - by wywar
nie wyparował. Miękkie pozostawiamy do wychłodzenia.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 7-8
min, cedzimy, pozostawiamy do odparowania i przechłodzenia.
Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na oleju, uważając,
by się nie zrumieniła. Chłodne ziemniaki kroimy w plastry, wędlinę
i grzyby w cienki "makaronik".
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układamy cienkie warstwy
ziemniaków, posypujemy przyprawami, przekładamy cebulą z grzybami
i wędliną. Ostatnią - wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość
polewamy śmietaną, posypujemy tartą bułką i wiórkami mrożonego masła.
Wstawiamy do wygrzanego, nastawionego na 200oC piekarnika na 25 min.
Potrawa jest gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają
od formy.
Sos: Wywar z grzybów zagotowujemy, dodajemy mąkę
wymieszaną z niewielką ilością zimnego mleka i ponownie zagotowujemy.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Potrawę podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała,
oddzielnie - w sosjerce - gorący sos. Najsmaczniejsza z zieloną sałatą,
polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu