Reklama

Z naszej kuchni

Letnie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób był jednym z bardzo lubianych produktów w staropolskiej kuchni - i słusznie! Młode, jeszcze zielonkawe ziarna bobu, odpowiednio przygotowane i doprawione, są surowcem nie tylko na smaczne, ale i zdrowe, lekkostrawne dania. Namawiam, by odnowić aromaty i smaki, jakie gościły w kuchniach naszych wspaniałych babek i prababek. Rada: Młode ziarna bobu, po zblanszowaniu, można zamrozić, przechowują się doskonale.

Farsz z młodego bobu

1/2 l młodych ziaren bobu, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do zrumienienia, sól, cukier, pieprz, lubiane zioła.
Ziarna bobu gotujemy w wodzie z solą i cukrem, gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu. Bób przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku według własnych upodobań w taki sposób, by farsz był lekko pikantny, ale by przyprawy nie przytłumiły jego delikatnego, wręcz wytwornego smaku.
Farszem nadziewamy pierogi, naleśniki lub placki ziemniaczane. Pierogi podajemy polane zrumienioną słoniną lub zrumienionym boczkiem z cebulą, ale są równie smaczne polane gęstą, kwaśną śmietaną. Nadziewane farszem naleśniki składamy "w chusteczkę" lub "w kopertę" albo rolujemy i lekko podsmażamy z obu stron. Doskonałe z dodatkiem pikantnego pomidorowego sosu.
Cienkie placki ziemniaczane rumienimy z obu stron. Na połowę każdego placka kładziemy farsz, składamy (jak omlet) i prosto z patelni, bardzo gorące, podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem pikantnego sosu lub szklanki soku warzywnego, soku pomidorowego czy kefiru z zieleniną.

Owocowe ciasto na podwieczorek - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę

1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek stołowych mleka. Tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy, owoce - jakie są: jabłka, gruszki, drylowane wiśnie, brzoskwinie itp.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy - cały czas ucierając - po jednym całe jajka. Gdy masa jest jednolita i pulchna, sypiemy - siejąc przez sitko - mąkę z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia i - cienką strużką - mleko, cały czas ucierając. Gotowe ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wlewamy ( 2/3) do przygotowanej formy, powierzchnię lekko wyrównujemy, rozkładamy rozdrobnione w cienkie cząstki twarde owoce lub odsączone wiśnie, całość zalewamy pozostałym ciastem i od razu wstawiamy do wygrzanego do temp. 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, ale czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Upieczone, gdy cała powierzchnia jest równomiernie zrumieniona, a boki lekko odstają od formy. Przechłodzone w formie ciasto posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z porcją ubitej śmietany.
Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, przechowane do następnego dnia może stać się zbyt wilgotne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Hennig-Kloska chce odmrozić ceny energii

2024-11-04 13:34

[ TEMATY ]

energia

PAP/Tomasz Wojtasik

Interwencje cenowe stosowane były w okresie kryzysu energetycznego. Dziś, w sytuacji stabilizującego się rynku energii, mrożenie cen musi być stopniowo wygaszane - powiedziała "ministra" klimatu i środowiska Paulina Hennig-Kloska w wywiadzie dla poniedziałkowego wydania "Gazety Wyborczej".

W dobie kryzysu energetycznego wywołanego m.in. wojną na Ukrainie, rząd Zjednoczonej Prawicy wdrożył tzw. "zamrożenie cen energii". Dzięki temu, Polacy nie odczuwali tak dotkliwie podwyżek cen m.in. prądu. I choć od miesięcy wisiała w powietrzu obawa o to, czy koalicja 13 grudnia zechce kontynuować działania swoich poprzedników, Paulina Hennig-Kloska rozwiała te wątpliwości.
CZYTAJ DALEJ

Sztabki złota pod figurą św. Antoniego? "Złoto spadło z nieba"

2024-11-04 13:41

[ TEMATY ]

Francja

sztabki złota

opatrznościowy ratunek

Adobe Stock

Sztabki złota

Sztabki złota

Francuskie media informują o niecodziennym znalezisku w kościele w Wambrechies. Nieznany ofiarodawca zostawił tam za figurą św. Antoniego Padewskiego dwie sztabki złota, a następnie anonimowo zadzwonił do proboszcza informując, że są one przeznaczone na remont kościoła. „Opatrznościowa pomoc” przekłada się na równowartość 150 tys. euro.

Niecodzienne wydarzenie miało miejsce w lipcu, jednak stało się o nim głośno dopiero teraz, gdy rada miasta Wambrechies przegłosowała uchwałę o przyjęciu tajemniczej darowizny. We Francji obowiązuje bowiem rozdział Kościoła od państwa i ustawą z 1905 r. istniejące kościoły stały się własnością gmin, z wyjątkiem katedr, które są własnością państwa i to państwo ponosi m.in. ciężar własności, w tym prac konserwatorskich.
CZYTAJ DALEJ

Agata: opinie o sezonowych dekoracjach i oświetleniu, które odmieniają wizerunek wnętrza

2024-11-04 16:00

[ TEMATY ]

opinie

oświetlenie

meble

dekoracje

Materiał sponsora

Dekoracje i oświetlenie wnętrz

Dekoracje i oświetlenie wnętrz

Metamorfoza wnętrza nie musi wiązać się z ponoszeniem znacznych wydatków. Sklep meblowy Agata pozytywne opinie zawdzięcza właśnie takiemu podejściu – klienci doceniają możliwość sezonowej metamorfozy domu bez konieczności przeprowadzania generalnego remontu. Świeże, botaniczne akcenty wiosną, latem marynistyczne motywy, jesienią puszyste koce, a zimą klimatyczne lampiony – oto jak stworzyć przestrzeń zmieniającą się wraz z rytmem natury.

Sekretem udanej aranżacji jest umiejętność dopasowania dekoracji do aktualnej pory roku. Wiosną wnętrza rozkwitają pastelowymi odcieniami – klienci chętnie sięgają po jasnozielone i różowe dodatki, które wprowadzają do pomieszczeń powiew świeżości. Narzuty w delikatnych odcieniach wrzośca czy pistacji, poduszki z kwiatowymi motywami i zwiewne zasłony przepuszczające więcej światła to niekwestionowani faworyci tego sezonu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję