Bób był jednym z bardzo lubianych produktów w staropolskiej kuchni - i słusznie! Młode, jeszcze zielonkawe ziarna bobu, odpowiednio przygotowane i doprawione, są surowcem nie tylko na smaczne, ale i zdrowe, lekkostrawne dania. Namawiam, by odnowić aromaty i smaki, jakie gościły w kuchniach naszych wspaniałych babek i prababek. Rada: Młode ziarna bobu, po zblanszowaniu, można zamrozić, przechowują się doskonale.
Farsz z młodego bobu
1/2 l młodych ziaren bobu, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka
oleju do zrumienienia, sól, cukier, pieprz, lubiane zioła.
Ziarna bobu gotujemy w wodzie z solą i cukrem, gdy są
miękkie, odsączamy na sicie. Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu.
Bób przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze.
Dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku według własnych
upodobań w taki sposób, by farsz był lekko pikantny, ale by przyprawy
nie przytłumiły jego delikatnego, wręcz wytwornego smaku.
Farszem nadziewamy pierogi, naleśniki lub placki ziemniaczane.
Pierogi podajemy polane zrumienioną słoniną lub zrumienionym boczkiem
z cebulą, ale są równie smaczne polane gęstą, kwaśną śmietaną. Nadziewane
farszem naleśniki składamy "w chusteczkę" lub "w kopertę" albo rolujemy
i lekko podsmażamy z obu stron. Doskonałe z dodatkiem pikantnego
pomidorowego sosu.
Cienkie placki ziemniaczane rumienimy z obu stron. Na
połowę każdego placka kładziemy farsz, składamy (jak omlet) i prosto
z patelni, bardzo gorące, podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem
pikantnego sosu lub szklanki soku warzywnego, soku pomidorowego czy
kefiru z zieleniną.
Owocowe ciasto na podwieczorek - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę
1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag)
masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 budyń waniliowy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek stołowych mleka. Tłuszcz
i tarta bułka do wysmarowania formy, owoce - jakie są: jabłka, gruszki,
drylowane wiśnie, brzoskwinie itp.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy - cały czas ucierając
- po jednym całe jajka. Gdy masa jest jednolita i pulchna, sypiemy
- siejąc przez sitko - mąkę z budyniem waniliowym i proszkiem do
pieczenia i - cienką strużką - mleko, cały czas ucierając. Gotowe
ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wlewamy (
2/3) do przygotowanej formy, powierzchnię lekko wyrównujemy, rozkładamy
rozdrobnione w cienkie cząstki twarde owoce lub odsączone wiśnie,
całość zalewamy pozostałym ciastem i od razu wstawiamy do wygrzanego
do temp. 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, ale czas pieczenia
zależy od wysokości warstwy ciasta. Upieczone, gdy cała powierzchnia
jest równomiernie zrumieniona, a boki lekko odstają od formy. Przechłodzone
w formie ciasto posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z porcją ubitej
śmietany.
Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, przechowane
do następnego dnia może stać się zbyt wilgotne.
Pomóż w rozwoju naszego portalu