Reklama

Z naszej kuchni

Letnie przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób był jednym z bardzo lubianych produktów w staropolskiej kuchni - i słusznie! Młode, jeszcze zielonkawe ziarna bobu, odpowiednio przygotowane i doprawione, są surowcem nie tylko na smaczne, ale i zdrowe, lekkostrawne dania. Namawiam, by odnowić aromaty i smaki, jakie gościły w kuchniach naszych wspaniałych babek i prababek. Rada: Młode ziarna bobu, po zblanszowaniu, można zamrozić, przechowują się doskonale.

Farsz z młodego bobu

1/2 l młodych ziaren bobu, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do zrumienienia, sól, cukier, pieprz, lubiane zioła.
Ziarna bobu gotujemy w wodzie z solą i cukrem, gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu. Bób przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy do smaku według własnych upodobań w taki sposób, by farsz był lekko pikantny, ale by przyprawy nie przytłumiły jego delikatnego, wręcz wytwornego smaku.
Farszem nadziewamy pierogi, naleśniki lub placki ziemniaczane. Pierogi podajemy polane zrumienioną słoniną lub zrumienionym boczkiem z cebulą, ale są równie smaczne polane gęstą, kwaśną śmietaną. Nadziewane farszem naleśniki składamy "w chusteczkę" lub "w kopertę" albo rolujemy i lekko podsmażamy z obu stron. Doskonałe z dodatkiem pikantnego pomidorowego sosu.
Cienkie placki ziemniaczane rumienimy z obu stron. Na połowę każdego placka kładziemy farsz, składamy (jak omlet) i prosto z patelni, bardzo gorące, podajemy na wygrzanym talerzu z dodatkiem pikantnego sosu lub szklanki soku warzywnego, soku pomidorowego czy kefiru z zieleniną.

Owocowe ciasto na podwieczorek - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę

1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 łyżek stołowych mleka. Tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy, owoce - jakie są: jabłka, gruszki, drylowane wiśnie, brzoskwinie itp.
Masło ucieramy z cukrami, dodajemy - cały czas ucierając - po jednym całe jajka. Gdy masa jest jednolita i pulchna, sypiemy - siejąc przez sitko - mąkę z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia i - cienką strużką - mleko, cały czas ucierając. Gotowe ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wlewamy ( 2/3) do przygotowanej formy, powierzchnię lekko wyrównujemy, rozkładamy rozdrobnione w cienkie cząstki twarde owoce lub odsączone wiśnie, całość zalewamy pozostałym ciastem i od razu wstawiamy do wygrzanego do temp. 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, ale czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Upieczone, gdy cała powierzchnia jest równomiernie zrumieniona, a boki lekko odstają od formy. Przechłodzone w formie ciasto posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z porcją ubitej śmietany.
Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, przechowane do następnego dnia może stać się zbyt wilgotne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W wieku 47 lat zmarł nagle ksiądz z archidiecezji częstochowskiej

2025-04-02 13:01

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć kapłana

Karol Porwich/Niedziela

Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 1 kwietnia 2025 r., w wieku 47 lat, w 22. roku kapłaństwa, odszedł nagle do Pana śp. ks. Jacek Drozdek.

Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 1 kwietnia 2025 r., w wieku 47 lat, w 22. roku kapłaństwa, odszedł nagle do Pana śp. ks. Jacek Drozdek, wikariusz parafii pw. Św. Antoniego z Padwy w Częstochowie.
CZYTAJ DALEJ

Bydgoszcz: „Drzewo ma jeszcze nadzieję” – Misterium Męki Pańskiej w Dolinie Śmierci

2025-04-04 21:02

[ TEMATY ]

misterium Męki Pańskiej

Diecezja bydgoska

Karol Porwich/Niedziela

„Drzewo ma jeszcze nadzieję” – fragment Księgi Hioba stał się w tym roku inspiracją do stworzenia scenariusza dwudziestego czwartego Misterium Męki Pańskiej w bydgoskiej Dolinie Śmierci „To wydarzenie cieszące się zainteresowaniem wielu pielgrzymów przybywających do Doliny Śmierci oraz Sanktuarium Nowych Męczenników, które z inicjatywy papieża Franciszka jest w Roku Świętym kościołem jubileuszowym” – podkreśla ks. dr Piotr Wachowski, diecezjalny duszpasterz akademicki, sprawujący duchową opiekę nad misterium. Dolina Śmierci to miejscu masowego mordu i jednocześnie grobu mieszkańców Bydgoszczy wymordowanych przez Niemców w 1939 roku.

Dla organizatorów inspiracją jest zawsze słowo Boże, które – jak dodaje ks. dr Piotr Wachowski – nie jest oderwane od rzeczywistości. – Tym razem to biblijna historia Hioba, niewinnego, szlachetnego człowieka, którego ze względu na wierność przykazaniom, spotkało wiele życiowych kryzysów i nieszczęść. Chcemy sprowokować do osobistej odpowiedzi na pytanie – czy najróżniejsze trudności, kryzysy, mogą stać się dla nas okazją do rozbudzenia nadziei, rozwoju, do przeżywania codzienności z wolą Bożą – mówi.
CZYTAJ DALEJ

Rozmowa z Ojcem: V niedziela Wielkiego Postu

2025-04-05 10:00

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Episkopat News

Jak wygląda życie codzienne Kościoła, widziane z perspektywy metropolii, w której ważne miejsce ma Jasna Góra? Co w życiu człowieka wiary jest najważniejsze? Czy potrafimy zaufać Bogu i powierzyć Mu swoje życie? Na te i inne pytania w cyklicznej audycji "Rozmowy z Ojcem" odpowiada abp Wacław Depo.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję