Lekarze specjaliści, a także doświadczeni rolnicy twierdzą,
że owoce - szczególnie jabłka i gruszki - są albo ładne, albo zdrowe.
I jedni, i drudzy mają rację - owoce i warzywa wyhodowane w sposób
naturalny, bez stosowania wszelkiego rodzaju środków chemicznych,
nie wyglądają zbyt dorodnie, ale są znacznie zdrowsze.
Mamy sezon owocowy, pamiętajmy więc, że najzdrowsze są
owoce leśne: czarne jagody, maliny, jeżyny, poziomki i czerwone borówki.
Owoce z plantacji, jak: truskawki, ogrodowe maliny czy porzeczki
powinny mieć zdecydowaną barwę i zdrowy wygląd. Nie należy kupować
owoców miękkich, bowiem po doniesieniu ich do domu może okazać się,
że nie nadają się do spożycia czy przetworzenia.
Owoce pestkowe, jak: czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie,
morele - kupujemy jędrne, ale nie twarde, ich skórka powinna być
jasna, bez zmarszczek i śladu uszkodzeń.
Nie kupujemy owoców, na których pojawiła się pleśń. Nie
nadają się one do spożycia pod żadną postacią. Nie powinno się także
kupować świeżych owoców pakowanych w zgrzewane, foliowe woreczki,
pozbawione dostępu powietrza - łatwo się gniotą i psują.
Pomóż w rozwoju naszego portalu