Przepis na 1 porcję
1 szklanka ugotowanego ryżu (może być z poprzedniego dnia),
1 cebula, 2 średniej wielkości pomidory, 2-3 (może być więcej, jak
kto lubi) kapelusze świeżych grzybów, olej, sól i pieprz.
Oczyszczone, dokładnie opłukane grzyby kroimy w paseczki,
cebulę - w piórka, pomidory (obrane ze skórki) - w cząstki.
Podsmażamy na tłuszczu cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy
grzyby i zasmażamy, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy
pomidory i przyprawy. Gdy zasmażane składniki dobrze się połączą,
a grzyby będą miękkie, dodajemy ugotowany ryż, raz jeszcze doprawiamy
do smaku i przez kilka minut, na niewielkim ogniu, pod przykryciem,
smażymy.
Risotto podajemy prosto z patelni, najlepiej smakuje
z dodatkiem zielonej sałaty, skropionej sosem jogurtowym. Kto lubi,
może potrawę posypać obficie zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu