Przepis na 2 porcje
1 cebula, 3 średnie pomidory, 1 średniej wielkości cukinia
lub kabaczek, 1 puszka konserwowej (lub 30 dag świeżej, wcześniej
ugotowanej) fasolki, 1 łyżka pokrojonego chudego boczku, olej, przyprawy
- według własnych upodobań.
Na niewielkiej ilości oleju lekko podsmażamy boczek,
dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy:
fasolkę, wraz z zalewą, pokrojoną w półplasterki cukinię (wcześniej
obraną ze skórki i pozbawioną miąższu i pestek) oraz obrane ze skórki
pomidory. Składniki bigosu trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem.
Gdy miękkie, doprawiamy, pamiętając, by bigos był pikantny.
Podajemy do zasmażanych ziemniaków i zielonej sałaty,
obficie polanej spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu