Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki i surówki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wczesne lato to pora, gdy pojawiają się dorodne jarzyny z gruntu, to wielkie dobrodziejstwo należy w pełni wykorzystać - najlepiej w postaci surówek czy sałatek. Takie danie to nie tylko uczta dla podniebienia, to także szczupła sylwetka, zdrowie i uroda.

Sałatka z ogródka - przepis na 2 porcje

10 rzodkiewek, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 plasterek żółtego, pikantnego sera (ok. 10 dag), 2 młode kalarepki, 2 łyżki siekanego koperku, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu, sól i pieprz do smaku, liście sałaty - zielenina i rzodkiewki do przybrania.

Rzodkiewki wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami rozdrabniamy, podobnie - wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami - rozdrabniamy kalarepki. Ser i jajka kroimy w drobną kostkę. Całość zasypujemy zieleniną, składniki delikatnie łączymy, zalewamy majonezem z lekko spienionym kefirem, doprawionym solą i pieprzem (przyprawy stosujemy w minimalnej ilości, by nie przytłumiły delikatnego smaku sałatki!). Porcje rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy zieleniną i różyczkami z rzodkiewek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ziołami - przepis na 4 porcje

4 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki posiekanych młodych liści pokrzywy.
Sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, szczypta cukru do smaku.
Do przybrania: 1 dorodny pomidor i zielenina.
Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy. Składniki sosu łączymy i doprawiamy delikatnie do smaku, sosem zalewamy surówkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min - nie dłużej! Przed podaniem rozkładamy porcje do pucharków, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora.

Surówka z zielonej sałaty - przepis na 4 porcje

1 duża główka sałaty, 2 dorodne pomidory, 1 pęczek młodych cebulek (bez szczypiorku), 2 średniej wielkości świeże ogórki, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1 szklanka jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wymyte, wysuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze części i wykładamy spód salaterki. Obrane ze skórki ogórki kroimy w plasterki, cebulki w cienkie krążki, obrane ze skórki pomidory w cząstki. Składniki surówki układamy na liściach sałaty, zalewamy spienionym sosem i posypujemy obficie koperkiem. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: kto lubi, może dodać do surówki kilka pokrojonych oliwek lub drobno posiekany, duży ząbek czosnku.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Małżeństwo z Andrychowa idzie do grobu św. Jakuba. Zaniosą tam też Twoją intencję

2024-05-15 12:09

[ TEMATY ]

Santiago de Compostela

Camino

świadectwa

Archiwum rodzinne

Mają już za sobą dwa tygodnie pieszej wędrówki. Zostało im jeszcze 100 dni, by planowo dotrzeć do sanktuarium w Santiago de Compostela. Dorota i Rafał Janoszowie zamierzają pokonać 2890 km. Wyruszyli z Andrychowa Drogą św. Jakuba, by podziękować za 35 lat małżeństwa. Dziękują także za trójkę swych dzieci, za pozostałych członków rodziny, za przyjaciół i za to, co ich w życiu spotkało. Andrychowskie małżeństwo znane jest z wieloletniego zaangażowania w Ekstremalną Drogę Krzyżową.

Małżonkowie przyznają, że po raz pierwszy znaleźli się na tym jednym z najbardziej znanych szlaków pielgrzymkowych 10 lat temu. „Było to dla nas bardzo głębokie doświadczenie duchowe, powiązane wtedy z wdzięcznością za 25 lat wspólnego życia małżeńskiego. Okazało się, że Camino wpisało się głęboko w nasze serca, a my wpisaliśmy je w serca naszych dzieci i ich przyjaciół. Za nami 6 takich wędrówek trasą północną i portugalską” - opowiadają na swym facebookowym profilu, który nazwali „Camino Wdzięczności”.

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Niezwyciężony atleta Chrystusa - takim tytułem św. Andrzeja Bobolę nazwał papież Pius XII w swojej encyklice, napisanej z okazji rocznicy śmierci polskiego świętego. Dziś, gdy wiara katolicka jest atakowana z wielu stron, św. Andrzej Bobola może być ciągle stawiany jako przykład czystości i niezłomności wiary oraz wielkiego zaangażowania misyjnego.

Św. Andrzej Bobola żył na początku XVII wieku. Ten jezuita-misjonarz przemierzał rozległe obszary znajdujące się dzisiaj na terytorium Polski, Białorusi i Litwy, aby nieść Dobrą Nowinę ludziom opuszczonym i religijnie zaniedbanym. Uwieńczeniem jego gorliwego życia było męczeństwo za wiarę, którą poniósł 16 maja 1657 roku w Janowie Poleskim. Papież Pius XI kanonizował w Rzymie Andrzeja Bobolę 17 kwietnia 1938 roku.

CZYTAJ DALEJ

Moc Ducha w Kościele

2024-05-16 11:59

[ TEMATY ]

Zesłanie Ducha Świętego

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Duch Święty oświeca i podnosi, uświęca oraz ożywia człowieka. Budzi w ludziach wszelkiego rodzaju dobre pragnienia i szlachetne tęsknoty, a jedną z nich jest pragnienie nieba. Przywraca też człowiekowi nadzieję.

Zesłanie Ducha Świetego Ewangelia (J 7, 37-39)

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję