Idea foodsharingu z dnia na dzień staje się co raz bardziej popularna. Dzielenie się nadwyżką produktów spożywczych z tymi, którzy tego potrzebują, co raz częściej można dostrzegać w społecznych zachowaniach.
Polski Instytut Ekonomiczny podaje, że rocznie statystyczny Polak wyrzuca ok. 250 kg żywności, z reguły, z powody zbyt dużego gromadzenia jedzenia i upływu terminu ważności do spożycia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zasada działania lodówki społecznej jest bardzo prosta: jeśli masz za dużo jedzenia, to włóż je do lodówki, a jeśli potrzebujesz - weź.
Lodówka została umieszczona przy ul. Kościuszki 15, obok budynku Straży Miejskiej. Przynoszone produkty muszą mieć ważną datę przydatności do jedzenia. Ciasta czy zupy powinny być zapakowane w jednorazowe, szczelne pojemniki z datą przygotowania i opisem. W lodówce nie powinniśmy natomiast zostawiać potraw zawierających surowe mięso, surowych jajek, otwartych konserw i słoików z przetworami. Zasady korzystania ze społecznych lodówek są umieszczone na jej drzwiach.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
Reklama
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE SPOŁECZNEJ LODÓWKI
1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
3. Nie bierz wszystkiego – Dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.