Pokazały się pierwsze kalafiory z gruntu. To jedna z najsmaczniejszych, a przy tym zupełnie nietuczących jarzyn. Proponuję, by tradycyjny sposób podania kalafiora nieco zmienić i przygotować go według podanych przepisów.
Kalafior z jajkami - przepis na 4 porcje
2 dorodne, świeże kalafiory, 4 jajka, 1 czubata łyżka masła, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być natka pietruszki, ale koperek bardziej odpowiedni), 4 średniej wielkości pomidory.
Wymoczone w wodzie z octem i dokładnie wypłukane kalafiory
dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru
i płaskiej łyżeczki masła ok. 12 min. Czas gotowania zależy od wielkości
kalafiora - różyczki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
W czasie, gdy gotuje się kalafior, gotujemy jajka na
twardo, lekko schładzamy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i
- jeszcze ciepłe - siekamy, od razu układamy na środek wygrzanego
półmiska, boki obtaczamy odsączonymi różyczkami kalafiora, kropimy
roztopionym masłem, przybieramy cząstkami pomidorów i obficie posypujemy
koperkiem.
Rada: kto lubi, może różyczki kalafiora lekko pokropić
sokiem z cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka z kalafiora - luksusowa - przepis na 4 porcje
1 duży kalafior, 1 filiżanka migdałów, 2 łyżki siekanego koperku.
Sos: 4 łyżki oliwy, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka soku z cytryny
lub octu ziołowego, cukier, sól, pieprz, liście sałaty, cząstki pomidora,
świeży tymianek.
Kalafior, po wymoczeniu w wodzie z octem i dokładnym
wypłukaniu, gotujemy w wodzie z solą, cukrem i łyżeczką masła - powinien
być miękki, ale nie rozgotowany. Odstawiamy do wychłodzenia w wodzie,
w której się gotował.
Sos: W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny lub
octem, dodajemy keczup i przyprawy. Sos powinien mieć konsystencję
gęstej śmietany i wyraźny, czerwony kolor.
Na porcjowych talerzykach rozkładamy liście sałaty, na
nich cząstki dokładnie odsączonego kalafiora, posypujemy obficie
koperkiem, zalewamy sosem i posypujemy siekanymi migdałami (wcześniej
sparzonymi i obranymi z łupek). Podajemy nie później, jak 10 min
po przygotowaniu.
Kalafior zapiekany z sosem serowym - przepis na 4 porcje
1 duży kalafior, sól, cukier, 1 łyżeczka masła. Sos: 1 łyżka
masła, 1 łyżka mąki, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1/2 szklanki
śmietany, sól i pieprz do smaku (w niewielkich ilościach), 1 łyżka
utartych wiórków mrożonego masła, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wymoczony w wodzie z octem lub solą, dokładnie wypłukany
kalafior dzielimy na kilka części, przekładamy do naczynia z wrzącą
wodą z dodatkiem soli, cukru i masła - gotujemy na średnim ogniu
około 12-15 min - kalafior nie powinien się rozgotować.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci
smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę wywarem spod kalafiora, zagotowujemy,
dodajemy filiżankę sera, śmietanę, przyprawy - sos powinien być puszysty.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozkładamy odsączone
części kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem z drugiej filiżanki,
posypujemy wiórkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy
przez 15 min w temp. 200oC. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa
się zapiekała, z dodatkiem młodych ziemniaków i sadzonego jajka.