Przepis na 2 sztuki
1szklanka gotowanego mięsa ( z rosołu ) oraz twarda warzywa,
jak marchew, pietruszka, seler, (też z rosołu), 1 szklanka gotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) , 1 cebula , 1 żółtko,
sól , pieprzi szczypta lubianych ziół. Białko i tarta bułka do panierowania,
olej do smażenia
Na niewielkiej ilości tłuszczu lekko rumienimy cebulę,
przechłodzoną przepuszczamy przez maszynkę wraz z gotowanym mięsem,
gotowanymi warzywami i ziemniakami (składniki można rozbić w malakserze),
masę łączymy z żółtkiem i przyprawami - placuszki powinny mieć wyraźny,
lekko pikantny smak.
Masę dzielimy na dwie części, formujemy zgrabne, niezbyt
grube placuszki, panierujemy w białku, tartej bułce i smażymy na
rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Najsmaczniejsze - bardzo
gorące, prosto z patelni z dodatkiem pikantnego, gorącego sosu (grzybowy,
pomidorowy, korniszonowy) lub z pieczarkami w śmietanie i sezonową
surówką. Z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu i sadzonym jajkiem (
aM la sznycel wiedeński) - to znakomite, pełnowartościowe danie obiadowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu