Wkrótce będą świeże owoce agrestu. Ten bardzo zdrowy i smaczny
owoc zawiera spore ilości witaminy C i inne cenne dla zdrowia składniki.
Oto kilka przepisów na agrestowe pyszności.
Ciasto z agrestem - przepis na średnią (25 cm) tortownicę
1,5 szklanki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia, 2 łyżki wrzącej wody, 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego,
3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia piany z białek, owoce
agrestu, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
Reklama
Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem, posypujemy tartą
bułką, odstawiamy w chłodne miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do malaksera
dajemy mąkę - sianą przez sitko - z proszkiem do pieczenia, wlewamy
wrzącą wodę (by ciasto było delikatne i pulchne, woda musi być wrząca),
następnie mleko - składniki mieszamy. Dodajemy utarte żółtka, roztopiony,
zimny tłuszcz i całość ubijamy, aż ciasto będzie jednolite i pulchne.
Zaraz po przygotowaniu wyrobione ciasto rozkładamy w przygotowanej
wcześniej tortownicy i wstawiamy do piekarnika - wcześniej lekko
nagrzanego i nastawionego na 220oC. Pieczemy 15 do 18 min, aż ciasto
będzie lekko zrumienione. Wyjmujemy, odstawiamy do przechłodzenia.
W piekarniku zmniejszamy temp. do 100oC.
Na chłodne ciasto układamy bardzo gęsto - miejsce przy
miejscu - owoce agrestu. Duże można przekroić na połowę, na wierzch
rozkładamy pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru pudru i całość
ponownie wstawiamy do - tym razem zaledwie ciepłego - piekarnika
na kilkanaście minut. Ciasto jest gotowe, gdy piana na wierzchu lekko
się podsuszy i zrumieni. Studzimy ciasto w formie, w której się piekło.
Zimne, po wyjęciu na duży talerz, kroimy w romby, jak tort. Po upieczeniu
jest delikatne, kruche, przesiąknięte owocami. Doskonałe i najsmaczniejsze
w dniu wypieku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem agrestowy - przepis na 4 porcje
2 szklanki obranego agrestu, 2 szklanki wody - najlepiej stołowej
niegazowanej, woda z kranu (chlorowana) może popsuć smak kremu, 2
łyżki cukru (można nieco więcej, według własnych upodobań smakowych),
1 szklanka śmietany kremówki.
Wymyty agrest zalewamy wodą i na niewielkim ogniu rozgotowujemy
przez 10-12 min. Przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy cukier,
składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę
ubijamy, połowę łączymy z zimnym musem i rozkładamy krem do salaterek,
przybieramy pozostałą śmietaną i podajemy - nie później, jak 10 min
po przygotowaniu.
Niskosłodzony dżem agrestowy
1 kg obranych owoców, 1 łyżeczka cukru.
Dorodne owoce agrestu, po wypłukaniu, przekładamy do
szerokiego, płaskiego rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy. Od momentu,
gdy owoce się rozgotują, dosmażamy dżem na niewielkim ogniu przez
20 min. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie
zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85o C
przez 15 min. Studzimy w kociołku, zimne słoiki wycieramy
do sucha, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym
przewiewów miejscu.