Sałatka z ziemniaków na gorąco - przepis na 4 porcje
8-10 średnich ziemniaków, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 kopiasta łyżka masła, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, zielona pietruszka
Jest to doskonały przepis na wykorzystanie ubiegłorocznych ziemniaków. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek (kto nie akceptuje czosnku - może z niego zrezygnować). Cebula powinna się dokładnie zeszklić, ale nie zrumienić. Do rosołu dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulę, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Dodajemy ziemniaki, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazety i kładziemy pod kocyk - nawet na godzinę. Przed podaniem usuwamy z sałatki wszystkie przyprawy, całość wykładamy na wygrzany półmisek i obficie posypujemy zieleniną. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, do smażonych ryb, a także do zasmażanego szpinaku i sadzonych jajek. Z dodatkiem kefiru lub maślanki - sałatka może stanowić doskonałe danie obiadowe.
Pikantna sałatka z ziemniaków - przepis na 4 porcje (duże)
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 jajka ugotowane na
twardo, 1 duża, świeża papryka; 2 jabłka, zielenina.
Sos: pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany lub kefiru,
cebula, pół łyżeczki przyprawy curry, pieprz, sól, ocet winny lub
ziołowy.
Najpierw przygotowujemy sos. Pokrojoną w drobną kostkę
cebulę parzymy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia
i przechłodzenia. Do salaterki dajemy majonez, śmietanę, curry, pozostałe
przyprawy, przechłodzoną cebulkę; składniki mieszamy i - gdy trzeba
- doprawiamy sos, by miał wyraźny, pikantny smak. Do sosu dokładamy
pokrojone w półplasterki ziemniaki; składniki mieszamy, salaterkę
szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki
dobrze się połączyły. Na pół godziny przed podaniem sałatkę łączymy
z jabłkami i papryką, na wierzchu układamy, miejsce przy miejscu,
pokrojone w plasterki jajka i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
Sałatkę podajemy obficie posypaną zieleniną do gorących, smażonych
kiełbasek, do smażonej ryby lub sznycli z mielonego mięsa.
Pomóż w rozwoju naszego portalu