Reklama

Niedziela Częstochowska

Z pasją dla zdrowia

Zamiłowanie do natury i zdrowego pożywienia połączyło rolników i wytwórców z regionu częstochowskiego. Chcieli oni, by owoce ich pracy trafiły bezpośrednio do nabywców. I tak rok temu powstała Spiżarnia w Częstochowie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

– Jesteśmy grupą rolników i wytwórców naturalnego, ekologicznego pożywienia. Warzywa i owoce uprawiamy z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wielką wagę przykładamy do naturalnej uprawy ekologicznych warzyw i owoców, które są nawożone naturalnymi kompostami. Połączyło nas przekonanie, że produkowane przez nas pożywienie we wspólnej ofercie (indywidualnej, ale w jednym miejscu i czasie) znajdzie odbiorców z utrzymaniem krótkiego łańcucha dostaw – opowiada Renata Cupiał-Gonera, jedna z pomysłodawców powstania Spiżarni – lokalne pożywienie w Częstochowie. I tak pomysł doprowadził do działania.

Pomysł i działanie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Pragnienie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów bez dodatkowej biurokracji zmobilizowało grupę rolników z okolic Częstochowy, mających już doświadczenie w Jurajskiej Kooperatywie Spożywczej. Połączyli oni swoje siły, wynajęli lokal i po remoncie otworzyli Spiżarnię w Częstochowie przy ul. Mielczarskiego 1/3. W tym miejscu, każdy na swoim stoisku, spotykają się w środy w godz. 17-19 i soboty w godz. 10-12. Oferują szeroki wybór zdrowego pożywienia, np. głównie warzywa i owoce, oczywiście lokalne i sezonowe, wyroby orkiszowe, kasze, kiełki, jaja, drób, sery, ryby wędzone, miody, dżemy, zakwasy, kiszonki, sałatki, octy, produkty fermentowane, pasty wege, ekologiczne kosmetyki. Żaden z tych produktów nie widział żadnej chemii, ale był uprawiany i wytwarzany w zgodzie z naturą, z myślą o jak największym pożytku dla zdrowia. Warto wspomnieć również o istotnej sprawie, czyli o tym, że w Polsce pozostało już bardzo niewiele małych gospodarstw wiejskich, produkujących organiczną żywność. Wiele z nich nie ma następców. Niekiedy tacy rolnicy mają trudności z sprzedażą bezpośrednią własnych produktów, która odbywa się najczęściej w domu lub na pobliskim ryneczku; do większego miasta najczęściej nie opłaca się pojechać. Spiżarnia jest właśnie alternatywą dla takich proekologicznych rolników.

Kim są?

Spiżarnia to głównie ludzie (13 osób), którzy ją tworzą. W tym naszym gronie jest kilkoro młodych energicznych ludzi, którzy – jak wszyscy – kochają to, co robią. Dlatego w tym miejscu można porozmawiać z rolnikami, dowiedzieć się, jak powstają produkty, gdzie i w jakich warunkach rosną warzywa i owoce. Rolnicy są dumni ze swojej pracy, będącej ich pasją. Dlatego osoby zainteresowane chętnie oprowadzą po swoim gospodarstwie. – Mamy silne zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, naszą misją, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Wiarygodność jakości produktów zaręczymy własną twarzą – podkreśla pani Reneta. Od początku powstania Spiżarni zaangażowany jest Radosław Jochemiczak, wytwórca warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym. Urszula Rajs natomiast oferuje drób i od 10 lat sery kozie. Jest samoukiem, 2 lata uczyła się tej sztuki. Agata Zaskórska natomiast jest pasjonatką zielarstwa i fitoterapeutyki, własnoręcznie tworzy naturalne kosmetyki. Wykonuje je na świeżych wyciągach roślin leczniczych. Ponadto organizuje warsztaty, wykłady, konsultacje i spacery zielarskie. Pielęgnuje swoją wiedzę o zielarstwie, ziołolecznictwie, aromaterapii.

Rolnicy zgodnie twierdzą, że łączą ich więzy przyjaźni. Przede wszystkim ważna jest dla nich współpraca na wielu płaszczyznach, a wymiana doświadczeń inspiruje ich do dalszego rozwoju.

2021-04-07 09:23

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł ks. prał. Józef Słomian

[ TEMATY ]

Częstochowa

ksiądz

kapłan

Bożena Sztajner/Niedziela

6 maja 2016 r. odszedł do Pana w wieku 89 lat
Ks. Infułat Józef Słomian

Pierwszy proboszcz parafii i budowniczy kościoła pw. Św. Wojciecha w Częstochowie

ur. 12 II 1927 r. w Dankowicach,

święcenia prezbiteratu 27 VI 1954 r.

UROCZYSTOŚCI POGRZEBOWE:
CZYTAJ DALEJ

Francja: rośnie liczba podpaleń kościołów

2025-02-04 12:35

[ TEMATY ]

Francja

https://polskifr.fr

Według danych francuskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, w ubiegłym roku o 30 proc. spadła we Francji liczba aktów agresji wymierzonych w chrześcijan. Drugi rok z rzędu rośnie natomiast liczba podpaleń i grabieży kościołów.

Według raportu przygotowanego przez jeden z wydziałów francuskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, liczba incydentów wymierzonych w chrześcijan spadła we Francji o 10 proc. w roku 2024 r. w porównaniu z rokiem wcześniejszym, a liczba odnotowanych przypadków wyniosła 770. Wzrosła natomiast liczba pożarów, kradzieży i prób podpaleń, do których doszło w kościołach i budynkach sakralnych.
CZYTAJ DALEJ

Do stworzenia wizerunku człowieka z Całunu Turyńskiego potrzebna byłaby energia trzęsienia ziemi?

2025-02-04 20:30

[ TEMATY ]

całun turyński

Wikipedia (domena publiczna)

"Do stworzenia wizerunku człowieka z Całunu Turyńskiego potrzebna byłaby energia dużego trzęsienia ziemi?". Oto ono. 33 rok naszej ery. Epicentrum pod Jerozolimą, największy wstrząs w dniu ukrzyżowania, wstrząsy wtórne w dniu zmartwychwstania.

Czy w momencie śmierci Jezusa Chrystusa rzeczywiście doszło do trzęsienia ziemi? W Ewangelii według św. Mateusza czytamy: „A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje, od góry aż do dołu, ziemia się zatrzęsła, a skały się rozpadły” (Mt 27,51). Teraz, po dwóch tysiącleciach, naukowcy wreszcie zaczynają łączyć biblijne opisy z fizycznymi dowodami. Badania geologiczne w rejonie Morza Martwego i Jerozolimy rzucają nowe światło na wydarzenia opisywane w Piśmie Świętym.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję