Przepis na 2 porcje
1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody, 2 kopiaste łyżki kaszy
manny, 2 kopiaste łyżki cukru, sok z cytryny, 2 dojrzałe duże banany.
W wodzie moczymy kaszę mannę, odstawiamy na godzinę.
Mleko z cukrem zagotowujemy, wlewamy napęczniałą w wodzie kaszę,
gotujemy (często mieszając) ok. 10-12 min - kasza powinna być miękka
i dobrze rozgotowana. Po zdjęciu z ognia dodajemy do niej sok z cytryny,
dokładnie mieszamy i odstawiamy do przechłodzenia. Banany rozcieramy
widelcem na miazgę. Chłodną kaszkę ubijamy robotem, aż stanie się
bardzo puszysta. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione banany i
jeszcze przez chwilę ubijamy, aż wytworzy się jednolity, puszysty,
pożywny i bardzo smaczny krem. Rozkładamy do pucharków. Przed podaniem
deser można przybrać listkami świeżej melisy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu