Nasi przodkowie skrupulatnie przestrzegali postu,
szczególnie w okresie od Środy Popielcowej do Wielkanocy, co wcale
nie świadczyło o tym, że źle się odżywiano. Wręcz przeciwnie! Staropolska
kuchnia potrafiła z niezbyt ciekawych smakowo produktów wyczarować
wspaniałe potrawy, które słynęły szeroko poza granicami Rzeczypospolitej.
Czas Wielkiego Postu sprzyja zastanowieniu się, czy nie
dobrze by było na dłuższy czas ograniczać spożycie produktów mięsnych.
Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.
Filety rybne w sosie. Przepis na 4 porcje
1/2 kg filetów z dorsza lub 4 filety z innej morskiej ryby,
1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony),
2 jajka ugotowane na twardo, 1 kostka rosołowa, 1 łyżeczka przyprawy
curry, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, 2 ziarna
ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka mąki.
Do rondla wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową,
pozostałe przyprawy i mąkę. Wszystkie składniki, cały czas mieszając,
zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, kładziemy do niego lekko rozmrożone
filety (można je podzielić na mniejsze części), stawiamy na małym
ogniu, szczelnie przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Potrawa w czasie
gotowania powinna tylko lekko "mrugać". Pod koniec gotowania dodajemy
roztrzepaną śmietanę i, gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy do
smaku. Podajemy na wygrzanych talerzach. Już na talerzu każdą porcję
posypujemy drobno posiekanymi jajkami i koperkiem. Ryba doskonale
smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami pureMe i sezonową,
delikatną w smaku surówką.
Makaron zapiekany z serem. Przepis na 4 porcje
1/2 kg średniej grubości makaronu (krajanka, kolanka, muszelki),
1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 1 łyżka masła lub masła roślinnego,
1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, szczypta
roztartego w dłoniach tymianku, sól i 2 łyżki oleju.
W wodzie z dodatkiem soli i oleju gotujemy makaron o
5 min krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu, cedzimy, hartujemy
w zimnej wodzie. Wychłodzony łączymy z serem i pozostałymi przyprawami.
Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, nakładamy makaron
i wyrównujemy powierzchnię; zalewamy mlekiem spienionym ze śmietaną
i jajkiem, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałe masło i wstawiamy
do wygrzanego do temp. 200oC piekarnika na 20 min, z tym, że czas
zapiekania może się nieco zmienić, zależy bowiem od wysokości zapiekanej
warstwy. Podajemy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki będą odstawać
od formy, najlepiej w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z
dodatkiem sezonowej, delikatnej w smaku surówki lub z zieloną sałatą,
polaną spienionym sosem jogurtowym. Kto lubi, może zapiekankę lekko
skropić keczupem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu