W lodówce przechowujemy wyłącznie świeże produkty. Produkty,
takie jak obsuszone wędliny czy żółte sery, resztki pieczeni czy
pieczeniowego sosu należy możliwie szybko wykorzystać, np. na przygotowanie
lekkiego bigosu, na farsz do naleśników czy pizzy.
Czas przetrzymywania świeżej żywności w lodówce:
masło - w maselniczce - do pięciu dni;
margarynę w opakowaniu - do trzech miesięcy;
mleko, śmietanę, jogurty - do czterech dni;
sery twarde - do dwóch tygodni;
smalec - dwa miesiące;
jaja - do trzech tygodni;
surowe mięso - do trzech dni;
świeże drożdże - w opakowaniu - miesiąc;
warzywa - trzy dni, świeżą kapustę do pięciu dni;
cytrusy - miesiąc;
miękkie owoce - dzień.
Ryby, które kładziemy do lodówki, powinny być szczelnie
opakowane, najlepiej w aluminiową folię, aby inne produkty nie "przeszły"
nieprzyjemnym rybim zapachem.
Do pojemnika, w którym trzymamy warzywa, dobrze jest
włożyć suchą gąbkę, która pochłonie nadmiar wilgoci. Warzyw nie należy
przechowywać w plastikowych woreczkach -
szybko się psują.
Ser żółty należy owinąć w folię i trzymać w pojemniku
z przykryciem.
Jeżeli chcemy przetrzymać świeże mięso do następnego
dnia, nie należy owijać go w folię. Mięso, które kładziemy do zamrażarki
powinno być opakowane.
Pomóż w rozwoju naszego portalu