Szpinak z jajkami (przepis na 4 porcje)
1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 duży ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól, pieprz, szczypta mielonego
kminku, 8 jaj ugotowanych na twardo. Sos: 2 łyżki oliwy lub oleju,
1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 4 łyżeczki koncentratu
pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta
przyprawy prowansalskiej, zielenina.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy usiekaną cebulę
i czosnek, zasmażamy - cebula powinna się zeszklić, a nie zrumienić.
Na cebulę dajemy szpinak (może być mrożony), naczynie przykrywamy
i stawiamy na niewielkim ogniu lub wkładamy do
gorącego piekarnika. Gdy szpinak się rozmrozi i będzie wodnisty,
całość posypujemy łyżką mąki krupczatki.
Sos: na rozgrzaną oliwę dajemy posiekany czosnek, lekko
zasmażamy (minutę), dodajemy koncentrat, keczup, przyprawy, przez
chwilę zasmażamy, dodajemy rosół, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem i roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską. Do gorącego
sosu kładziemy obrane ze skorupek jajka i trzymamy pod przykryciem
przez 10 min (najlepiej na specjalnej płytce). Jajka powinny być
gorące.
Podane z ziemniakami pureMe (szpinak i jajka w pikantnym,
pomidorowym sosie) to lekko strawne, pełnowartościowe danie obiadowe.
Kurczak w jarzynach (przepis na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka, olej do smażenia, 1 paczka mrożonych
warzyw z brukselką, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, szklanka rosołu (może
być z koncentratu) sól, pieprz, przyprawa do drobiu, szczypta przyprawy
curry.
Porcje kurczaka lekko wycieramy ściereczką skropioną
wodą, obsuszamy, nacieramy w miarę obficie przyprawami, odstawiamy
na 10 min w chłodne miejsce. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy
porcje, rumieniąc ze wszystkich stron, i wyjmujemy na wygrzany półmisek,
a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę
i czosnek. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dodajemy warzywa.
Składniki mieszamy, na wierzchu układamy usmażone porcje kurczaka,
posypujemy lekko przyprawami, całość podlewamy rosołem, przykrywamy
i dusimy na niewielkim ogniu ok. 15-20 min. Czas zależy od wielkości
porcji kurczaka. Sosu powinno być niewiele - więc gdy, naszym zdaniem,
jest go w nadmiarze, trzymamy przez chwilę odkryte naczynie na dużym
ogniu - by wyparował. Gdy sos jest nieco wodnisty, można zaciągnąć
go niewielką ilością mąki rozprowadzonej w dwóch łyżkach zimnego
mleka lub śmietany.
Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub grubym
makaronem oraz zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu