Przepis na 2 porcje
1 filet z piersi indyka (20-25 dag), mały por (biała część),
2 pomidory, 20 dag pieczarek. Tłuszcz do smażenia (oliwa), tłuszcz
do wysmarowania formy.
Sos: pół szklanki mleka, pół szklanki śmietany, jajko,
sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy filet, lekko rumieniąc
z obu stron. Następnie zdejmujemy z patelni, a na tłuszcz wrzucamy
krążki pora - gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki
i podsmażamy razem, aż puszczą sok. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia
do zapiekania kładziemy pokrojoną w cienkie paski, wcześniej podsmażoną,
pierś indyka, następnie podsmażone pieczarki, na wierzch plastry
obranego ze skórki pomidora. Całość zalewamy sosem ze spienionej
śmietany, mleka, jajka i przypraw - sos powinien być dobrze przyprawiony
i pikantny. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika na 20-25 min. Czas
zapiekania zależy od wysokości warstwy zapiekanej potrawy. Potrawę
podajemy gorącą, z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu