Codzienne robienie zakupów dla znacznej większości pań domu
jest rzeczą kłopotliwą,
szczególnie o tej porze roku, gdy wcześnie
robi się ciemno. Kupujemy więc produkty na
zapas, w tym warzywa.
Oto kilka rad, jak je przechować, by nie zwiędły i nie utraciły swoich
wartości odżywczych.
Do lodówki nie kładziemy warzyw mokrych czy zapiaszczonych.
Oczyszczone,
dokładnie umyte suszymy lub wycieramy do sucha i dopiero
wówczas rozmieszczamy na
odpowiednich półkach. Jeżeli przechowujemy
warzywa luzem w dolnej szufladzie,
umieszczamy tam suchą gąbkę,
która pochłonie część wilgoci.
Oczyszczone i obrane warzywa, np. włoszczyznę, możemy przetrzymać
przez kilka dni,
owinięte w foliowe woreczki, najlepiej na najniższej
półce w lodówce. Warzywa gotowane,
umieszczone w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, możemy przechować przez 3 dni,
najlepiej na środkowych
półkach lodówki.
Sałata, szczypior, cięta zielenina najlepiej przechowają
się w ażurowym koszyczku, w
ciemnym i chłodnym miejscu. Spryskiwane
raz dziennie wodą zachowają świeżość przez 3
dni.
Przewiędła sałata odzyska jędrność, gdy ją namoczymy -
już po obraniu, w wodzie z
dodatkiem soku z cytryny.
Jarzyny wystawione na działanie światła bardzo szybko tracą
swoje wartości, głównie
witaminy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu