Reklama

Z naszej kuchni

Specjały staropolskiej kolacji wigilijnej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Staropolska kolacja wigilijna słynęła z tego, że z najprostszych postnych produktów potrafiono przygotować potrawy o niepowtarzalnym aromacie i wyrafinowanym smaku. Byłoby pięknym gestem wobec naszych przodków, by znalazły się one na naszych stołach.

Smażone kapelusze borowików lub podgrzybków

Na każdą porcję - dwa dorodne, suszone kapelusze borowika lub dużego podgrzybka. Grzyby płuczemy, moczymy w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół przez kilka godzin, następnie w tej samej wodzie gotujemy pod przykryciem do miękkości. W czasie gotowania lekko solimy. Miękkie kapelusze grzybów układamy na desce, przyciskamy drugą deską, lekko obciążamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę (można na nieco dłużej).
Tuż przed podaniem kapelusze lekko solimy, posypujemy miałkim pieprzem, panierujemy w krupczatce (nadmiar strząsamy), w roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące jako dodatek do kapusty z grzybami.
Rada: Wywar, w którym gotowały się kapelusze, przeznaczamy na zupę lub na smak do kapusty.

Ziemniaczane placki z grzybami

Przepis na 10-12 placuszków
6-8 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków, ugotowane i odsączone suszone grzyby - im grzybów więcej, tym lepiej, 2 surowe żółtka, 2 duże cebule, 2 kopiaste łyżki tartej bułki (koniecznie przesianej przez rzadkie sito), sól i pieprz; oliwa lub olej do smażenia; jajko, białka i tarta bułka do panierowania.
Obrane z łupinek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Najdrobniej posiekaną cebulę lekko podsmażamy, dodajemy do utartych ziemniaków wraz z usiekanymi grzybkami, żółtkami i przyprawami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto, dodajemy tartą bułkę, mieszamy, wykładamy na stolnicę i szerokim nożem formujemy zgrabne placuszki. Panierujemy w jajku rozbitym z białkami i tartej bułce i smażymy w głębokiej patelni na dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące jako dodatek do smażonego karpia i kapusty.

Krokiety orzechowe

Przepis na 10-12 krokietów
6-8 gorących ziemniaków, ugotowanych jak na pureMe, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych orzechów (mogą być laskowe), 2 surowe żółtka, 1 czubata łyżka tartej bułki bardzo drobnej, przesianej przez rzadkie sito, 1 łyżka natki pietruszki; jajko i białka oraz tarta bułka do panierowania, oliwa lub olej do smażenia.
Wszystkie składniki dajemy do miseczki lub malaksera i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przyprawiamy odrobiną soli - nie dodajemy żadnych innych przypraw. Zaraz po wyrobieniu formujemy małe, zgrabne krokiety, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gorącymi obkładamy w dekoracyjny sposób kapustę z grzybami i od razu podajemy. Krokiety są chrupiące, delikatne, doskonałe w smaku, ale - sycące i tuczące.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rzym: Dwaj proboszczowie z archidiecezji łódzkiej biorą udział w spotkaniu Proboszczowie dla Synodu

2024-04-30 18:44

[ TEMATY ]

synod

proboszcz

archidiecezja.lodzka.pl

„Od wczoraj w podrzymskim Sacrofano trwa trzydniowe spotkanie, na które Ojciec Święty Franciszek zaprosił do Rzymu ponad 300 proboszczów z całego świata, aby wymienili się swoimi doświadczeniami Kościoła ewangelizacji i przeżywania wiary” - relacjonuje ks. Kamiński z archidiecezji łódzkiej.

Wśród setek duchownych z całego świata w spotkaniu dla proboszczów jest dwóch reprezentantów z archidiecezji łódzkiej: ks. kan. Wiesław Kamiński proboszcz parafii pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Łodzi oraz ks. Bogusław Jargan proboszcz parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Rogowie

CZYTAJ DALEJ

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

2024-04-30 20:33

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Archiwum ks. Michała Olszewskiego SCJ

Sąd Okręgowy w Warszawie odrzucił zażalenie obrony na areszt tymczasowy wobec księdza Michała Olszewskiego.

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie – tak zdecydował Sąd Okręgowy w Warszawie. Sędzia odrzucił zależenie obrońców księdza na tymczasowe aresztowanie kapłana. Rozprawa była prowadzona w trybie niejawnym. Przed salą rozpraw pojawiło się wielu zwolenników księdza, którzy wierzą w jego niewinność.

CZYTAJ DALEJ

Europo, nie zatracaj swej tożsamości! 20. rocznica przyjęcia Polski do UE

2024-04-30 20:55

[ TEMATY ]

Unia Europejska

Europa

Karol Porwich/Niedziela

Kościół - a w szczególności Jan Paweł II - odegrał kluczową rolę w reintegracji Europy po okresie zimnej wojny jak również na rzecz wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Gdyby Papież Wojtyła na progu referendum akcesyjnego nie zwrócił się do do rodaków w słowach: „Od Unii Lubelskiej do Unii Europejskiej!” oraz nie tłumaczył, że „wejście w struktury Unii Europejskiej na równych prawach z innymi państwami, jest dla naszego narodu i bratnich narodów słowiańskich wyrazem dziejowej sprawiedliwości, a z drugiej strony może stanowić ubogacenie Europy”, być może historia potoczyłaby się inaczej. 1 maja mija 20. rocznica przyjęcia Polski do UE.

Papiestwo na rzecz pokoju - źródła współczesnej integracji europejskiej

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję