Przepis na 1 porcję
Filet z dorsza, biała część pora, 1 pomidor, 1 filiżanka (połowa puszki) zielonego groszku, przyprawa do ryb, tłuszcz do wysmarowania
formy, mleko do wymoczenia dorsza.
Sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki rosołku (może być z koncentratu), sól, pieprz, musztarda do smaku.
Pokrojony w krążki por blanszujemy we wrzątku przez 3
min i odsączamy. Wymoczony w wodzie pół na pół z mlekiem filet lekko
obsuszamy, posypujemy przyprawą do ryb, układamy w wysmarowanym tłuszczem
naczyniu do zapiekania lub w głębokiej, niewielkiej patelni, obkładamy
krążkami pora, sypiemy groszek, przykrywamy krążkami obranego ze
skórki pomidora, całość zalewamy sosem ze śmietany, wymieszanej z
rosołkiem i przyprawami. Naczynie przykrywamy i zapiekamy ok. 25-30
min. (Czas zapiekania zależy od wielkości filetu). Podajemy z ziemniakami
pureMe lub ryżem na sypko. Doskonale smakuje z białym pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu