Przepis na 1 porcję
1/2 szklanki śmietany, 1 płaska łyżeczka mąki krupczatki,
2 jajka, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku.
Do rondelka wlewamy śmietanę, posypujemy krupczatką,
całość stawiamy na niewielkim ogniu, zagotowujemy - cały czas mieszając.
Gęsty sos przyprawiamy do smaku niewielką ilością przypraw. Jajka
- po jednym - wybijamy do filiżanki i wlewamy do gorącego sosu, przykrywamy
i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min, aż białka będą ścięte,
a żółtka półpłynne. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami
pureMe, posypane bardzo obficie koperkiem. Doskonałym dodatkiem będzie
zielona sałata skropiona sokiem z cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu