Fundacja „Bank Żywności SOS” w Warszawie istnieje od 13 lat. Jest organizacją pozarządową non profit, czyli nie nastawioną na zysk. Bank nie prowadzi działalności gospodarczej.
Celem Banku jest pozyskiwanie żywności zagrożonej zmarnowaniem, a następnie przekazywanie jej najbiedniejszym mieszkańcom województwa mazowieckiego.
W ciągu trzynastu lat działalności Bank przekazał potrzebującym 19 tys. ton żywności.
Pozyskana żywność, za pośrednictwem 200 organizacji charytatywnych, trafia każdego miesiąca do kilkudziesięciu tysięcy osób znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej.
Ekonomicznym wskaźnikiem świadczącym o efektywności, a zarazem opłacalności działalności jest stosunek wartości przekazanych darów do kosztów, jakie ponosi Bank. W roku ubiegłym kształtował się on na poziomie 38 do 1. Oznacza to, że każda złotówka przekazana na działalność Banku Żywności zaowocowała przekazaniem żywności za 38 zł.
Pomóż w rozwoju naszego portalu