Pszczelarstwo - rzemiosło znane od ponad 5 tysięcy lat, zajmujące się hodowlą pszczół i przetwarzaniem efektów pracy pszczelego roju. Zawód będący od wieków wzorem uczciwości i pracowitości. Któż inny jak pszczelarze, których św. Ambroży nazywał arystokracją w swojej profesji, potrafi tak czytać w otwartej księdze natury.
Większości osób pszczoły kojarzą się wyłącznie z wytwarzaniem miodu, produktu zwanego niegdyś ambrozją i uznawanego jako pokarm bogów. Warto wiedzieć, że stanowi on zaledwie 1% produkcji pszczelego roju, a pośród jego licznych zalet trzeba wymienić wartości odżywcze i lecznicze, jest pokarmem wysokokalorycznym, lekkostrawnym, nie powodującym tuczenia składnikiem diety. Niektórzy przyrównują miody wielokwiatowe do lekarza pierwszego kontaktu, zaś odmianowe do lekarzy specjalistów m. in. gryczany - kardiolog, lipowy - internista. Miody są wręcz doskonałym składnikiem do preparatów pielęgnujących ciało ludzkie, w tym kosmetyków.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zasadniczym efektem pracy pszczelego roju jest pozyskiwany pyłek kwiatowy, zawierający m.in. ponad 300 makro i mikroelementów niezbędnych do zaspakajania potrzeb organizmu ludzkiego spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, a także pierzga, stanowiąca lek na wiele chorób nieuleczalnych tradycyjnymi metodami, kit pszczeli, wosk, czy mleczko pszczele. Niestety niedocenianym przez przeciętnych zjadaczy chleba, ale także polityków decydujących o losach naszej gospodarki jest tworzony przez pszczele roje mikroklimat i wpływ na środowisko naturalne poprzez zapylanie roślin, a co za tym idzie utrzymanie ekologicznie czystej produkcji rolnej.
Wg niemieckich naukowców efekty pracy pszczół zajmują po metalurgii i hodowli bydła trzecie miejsce w tworzeniu tamtejszej gospodarki narodowej. Na wigilijnym stole pszczelarza, oprócz opłatka nie może zabraknąć woskowej świecy i miodu symbolizującego zdrowie, słodycz i dobroć.