Młodzi adepci sztuki cukierniczej, pod kierunkiem opiekunów, każdego roku wprowadzają jurorów w zaczarowany świat baśni, zaklęty w piernikowym cieście. Tegoroczne prace będące miniaturowymi dziełami sztuki przyciągały wzrok, kusiły smakiem, zachwycały pomysłowością i precyzją wykonania. Jak powiedział członek jury, aktor Adam Hutyra, wiele z nich mogłoby stanowić w powiększeniu scenografie do scenicznej baśni.
Koordynatorem konkursu jest dyr. Jolanta Wróblewska, a wszystko odbywa się przy wielkiej przychylności prezesa SPSK, Marii Chodkiewicz oraz dyrektora Katolickich Szkół, Wioletty Błasiak. Chociaż zdaniem jury na nagrodę zasłużyły wszystkie prace, jako najlepsze, zarówno w kategorii smakowej, jak i bożonarodzeniowej szopki z piernika, czy ozdoba świąteczna uznano dzieła uczniów I i II kl. cukiernik Katolickiej Branżowej Szkoły I stopnia SPSK im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie.
Pośród wyróżnionych znalazły się też: Szkoła Przysposabiająca do Pracy SPSK w Czerwiennym k. Zakopanego, Magdalena Stefanek z Zespołu Szkół Specjalnych nr 28 w Cz-wie, Sebastian i Kamil Stopka z Czerwiennego, czy Paulina Drobisz i Łukasz Kuziorowicz ze Szkoły Przysposobiającej do Pracy SPSK w Myszkowie. Zapach świątecznych pierników wraz z życzeniami uczniów SPSK - „Niech z nut świątecznych zapachów powstanie najpiękniejsza kolęda i czarem swej melodii spełni marzenia” powędrował do rodzinnych domów uczniów, a także do przyjaciół i sympatyków Szkół Katolickich.
Pomóż w rozwoju naszego portalu