W połowie listopada w naszej szkole został ogłoszony II Piernikowy Konkurs. Dzień przed rozstrzygnięciem uczniowie przynieśli swoje prace wraz z cała dokumentacją (receptura oraz zdjęcia z poszczególnych etapów wypiekania pierników). W środę 14 grudnia od rana w sali obsługi była otwarta wystawa piernikowych dzieł.
Dodatkowo zaprezentowanym wypiekom towarzyszyła wystawa zdjęć z ich przygotowywania i wypiekania. W pierwszej kategorii - szopka bożonarodzeniowa wzięło udział 5 uczniów, w drugiej - ozdoby choinkowe 14 uczniów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
We czwartek wystawione prace obejrzeli nauczyciele naszej szkoły oraz rodzice uczniów, przy okazji spotkań klasowych. Wieczorem 14 grudnia komisja w składzie: mgr inż. Mariola Więciorkowska, mgr inż. Iwona Smoczyńska, mgr inż. Aleksandra Brudzińska oraz ks. Roman Rataj dokonała oceny przyniesionych prac konkursowych i nagrodziła 10 osób spośród 19, które przystąpiły do konkursu. Następnie w piątek, 16 grudnia, dyrektor naczelny zespołu szkół mgr inż. Arkadiusz Maślanka wręczył dyplomy i nagrody uczestnikom konkursu. W tym roku, w przyszłym tygodniu, wszystkie uczniowskie wypieki trafią do podopiecznych fundacji osób niepełnosprawnych.
Tradycyjnie, w każdej kategorii szopka bożonarodzeniowa i ozdoby choinkowe, przyznano trzy miejsca oraz po dwa wyróżnienia.
Reklama
W kategorii szopka nagrody otrzymali: 1 miejsce - Joanna Mońka 3e; 2 miejsce - Inez Gazda 2e; 3 miejsce - Martyna Michalczyszyn 1b; wyróżnienie: Mariola Zowczak 1b i Daria Kajdana 2e.
W kategorii ozdoby choinkowe najlepszy byli: 1 miejsce - Kalina Karbownik 3TC; 2 miejsce - Katarzyna Landecka 1c; 3 miejsce - Katarzyna Adamus 3e; wyróżnienie: Karol Krysiak 1c i Arkadiusz Grecyło 3e.
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Curie - Skłodowskiej to jedna z największych w regionie częstochowskim szkół ponadgimnazjalnych. Popularny w Częstochowie „gastronomik” kształci obecnie młodzież w 8 zawodach (m.in. cukierników). W tym także hotelarzy i kelnerów. Służą temu liczne pracowanie z nowoczesnym zapleczem technicznym. Praktyki zawodowe odbywają się w znanych i renomowanych lokalach oraz zakładach gastronomicznych (m.in. u „Michasia”). Hotelarze korzystają z lokali naszego miasta oraz północnych i południowych terenów kraju (np. w Wiśle i Kołobrzegu). Rocznie szkołę opuszcza około 200 absolwentów.
Ciekawostką jest pracownia gastronomiczna, która od poniedziałku do piątku, oferuje świeże, smaczne i różnorodne zestawy obiadowe. W tej szkolnej stołówce można także zaopatrzyć się w wyroby cukiernicze. A to wszystko za stosunkowe niewielka cenę. Pracowania tak zajmuje się również organizacją okolicznościowych przyjęć.
ZSG istnieje od 1958 roku. Początkowo jako zasadnicza szkoła gastronomiczna. Następnie w 1969 roku rozpoczęło działalność technikum gastronomiczne. Do dziś mury szkoły opuściło ponad 7 tyś. Wykwalifikowanych absolwentów.