Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Świąteczne ciasteczka

Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kokosanki

SKŁADNIKI :
*5 białek
*szczypta soli
*1 szklanka miałkiego cukru
*1/2 cytryny
*15 dag wiórków kokosowych
*4 łyżki startych biszkoptów
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustaw miskę, wlej białka, wsyp odrobinę soli i ubij pianę.
2. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypuj cukier, a następnie dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Ubijaj, aż piana będzie puszysta i gęsta.
3. Dodaj wiórki kokosowe, biszkopty i cukier wanilinowy. Bardzo starannie wymieszaj.
4. Na natłuszczoną blaszkę wyciskaj szprycą (lub z foliowego woreczka) małe okrągłe ciastka.
5. Piecz w temp. 160oC przez 30 min na jasnozłoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Amoniaczki

SKŁADNIKI :
*2 szklanki mąki
*10 dag masła
*10 dag cukru
*2 jajka
*1 laska wanilii
*1 dag amoniaku (węglan amonu)
*ewentualnie mleko lub śmietana

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj wianuszek, do środka włóż masło, jajka, cukier, utłuczoną lub zmieloną wanilię. Zarób ciasto nożem.
2. Dodaj amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Ciasto zagnieć i wyrób ręką. Jeśli będzie zbyt twarde (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego), dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany.
3. Owiń ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki (dolna część) na całą noc.
4. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, nakłuj widelcem i wykrawaj foremkami drobne ciastka.
5. Układaj ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 170oC. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min).
7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce.

Pyszotki

SKŁADNIKI:
*20 dag cukru pudru
*10 dag masła
*1 jajko
*25 dag mąki orkiszowej
*1 łyżeczka cynamonu
*szczypta mielonego kardamonu
*1 puszka kajmaku
*15 dag orzechów arachidowych

Wykonanie:
1. Cukier puder i masło rozetrzyj na gładką masę, dodaj jajko i wymieszaj.
2. Połącz z mąką orkiszową, dodaj cynamon i szczyptę kardamonu. Ciasto wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj krążki o średnicy 4 cm.
4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220oC przez 10-15 min.
5. Kajmak wyjmij z puszki i lekko podgrzej, wymieszaj z orzechami arachidowymi. Masę wyłóż na ciasteczka. Ciasteczka najlepiej smakują po kilkudniowym przechowywaniu w puszce.

Kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:
*30 dag mąki pszennej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*15 dag masła
*7 dag cukru pudru
*1 jajko

Reklama

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki, cukier puder i zimne jajko. Szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę.
2. Uformuj kulkę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 2 godz.
3. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć, na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj różne kształty ciasteczek.
4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Piecz ok. 13 min w temp. 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasteczka powinny się zrumienić). Piecz partiami.
5. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
• Do zagniatanego ciasta można dodać cukier wanilinowy lub 1/3 łyżeczki ulubionego aromatu, np. migdałowego czy pomarańczowego.
• Jeśli ciasto zrobi się zbyt miękkie, można je ponownie wstawić na chwilę do lodówki.

Pierniczki

SKŁADNIKI:
*20 dag masła
*45 dag miodu
*80 dag mąki pszennej
*15 dag cukru pudru
*2 płaskie łyżeczki sody
*3-4 łyżki przyprawy do piernika
*2 łyżeczki kakao
*2 jajka

Wykonanie:
1. Roztop masło z miodem. Wystudź.
2. Przesianą mąkę wymieszaj na stolnicy z suchymi składnikami.
3. Uformuj kopiec, w środek wybij jajka. Stopniowo mieszaj, powoli dolewając masło z miodem.
4. Kiedy ciasto zrobi się gęste, zacznij wyrabiać rękami, aż stanie się jednolite.
5. Rozwałkuj, wycinaj pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i piecz w temp. 180oC ok. 8 min.

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Dlaczego nie utonęłam pod lodem? Bo uratował mnie mój Anioł Stróż

2024-12-12 21:11

[ TEMATY ]

świadectwo

Anioł Stróż

Karol Porwich/Niedziela

„Nie ma dzisiaj zakątka ziemi, nie ma człowieka ani takich jego potrzeb, których by nie dosięgła ich (aniołów) uczynność i opieka”. Wiecie, Drodzy Czytelnicy, kto jest autorem tych słów? Wypowiedział je nieco już dziś zapomniany arcybiskup mohylewski Wincenty Kluczyński, który założył w Wilnie (w 1889 r.) żeńskie bezhabitowe zgromadzenie zakonne – Siostry od Aniołów.

Wspominamy o tym nie bez powodu, bo autorką tego świadectwa jest siostra Maria Druch z tego właśnie anielskiego zgromadzenia. Historia, którą specjalnie dla was, Drodzy Czytelnicy, dzieli się tu siostra Maria, dotyczy czasów jej dzieciństwa. Jednak mocno utkwiła jej w pamięci i z pewnością miała wpływ na późniejszy wybór drogi życiowej. Oddaję zatem jej głos:
CZYTAJ DALEJ

Szok... Unijna Komisja wzywa do zapewnienia dostępu do aborcji

2024-12-12 21:06

[ TEMATY ]

aborcja

Adobe Stock

Dokument rekomenduje wdrożenie programu ogólnego ochrony tzw. praw reprodukcyjnych i seksualnych, a także wzmocnienie implementacji Deklaracji Pekińskiej i Celów Zrównoważonego Rozwoju, promowanie równouprawnienia w zewnętrznych działaniach UE, m.in. poprzez integrację perspektywy płci w polityce klimatycznej i handlowej oraz wspieranie prawa kobiet do edukacji seksualnej, antykoncepcji oraz aborcji - alarmuje Ordo Iuris.

Komisja FEMM przygotowała projekt rekomendacji Parlamentu Europejskiego dla Rady UE w sprawie priorytetów Unii na 69. sesję Komisji ds. Statusu Kobiet ONZ (CSW). Dokument uwzględnia postulaty promujące równouprawnienie płci oraz ochronę praw kobiet w wymiarze globalnym, opierając się m.in. na Deklaracji Pekińskiej, Celach Zrównoważonego Rozwoju (SDG) i strategiach unijnych. Jednakże jednym z jego punktów jest zagwarantowanie dostępu do tzw. zdrowia reprodukcyjnego, w tym edukacji seksualnej i aborcji.
CZYTAJ DALEJ

Bp Glapiak: 13 grudnia wspominamy tych, którzy potrafili ofiarnie służyć prawdzie i sprawiedliwości

2024-12-13 17:46

[ TEMATY ]

Poznań

stan wojenny

Bp Glapiak

archidiecezja poznańska

„Dzisiaj, 13 grudnia, kiedy wspominamy kolejną rocznicę stanu wojennego, modląc się za wszystkich, którzy w walce o dobro Ojczyzny oddali swoje życie lub zdrowie, to właśnie pragniemy zauważyć tych, którzy nie zważali na to, czy się będą komuś podobać, czy będą mieć z tego jakieś profity, ale potrafili ofiarnie służyć prawdzie i sprawiedliwości, wstawiając się za krzywdzonymi” - powiedział bp Jan Glapiak. Poznański biskup pomocniczy przewodniczył Mszy św. w kościele oo. Dominikanów w Poznaniu, w 43. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego.

W homilii zauważył, że wśród internowanych, prześladowanych i tych, którzy zginęli w niewyjaśnionych okolicznościach, byli też duchowni. Przypomniał zaangażowanie Kościoła w okresie stanu wojennego na rzecz prześladowanych przez ówczesną władzę i podejmowaną przez Kościół szeroką działalność patriotyczną.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję