Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI :
*1,2 kg żeberek wieprzowych
*15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
*sól
marynata:
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka sosu sojowego
*1/3 szklanki powideł śliwkowych
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 szklanka wody lub czerwonego wina

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz i osusz, pokrój na kawałki z dwoma kostkami. Oprósz solą. Odstaw na 30 min.
2. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj nią żeberka.
3. Przełóż żeberka do miski i dołóż śliwki. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub winem.
Piecz ok. 2 godz. w temp. 180oC pod przykryciem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze miodowej

SKŁADNIKI :
*1-1,5 kg żeberek
*4 łyżki płynnego miodu
*2 łyżki musztardy
*3 łyżki oleju
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1/3 szklanki bulionu lub wody
*przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta kminku i rozmarynu

Reklama

Wykonanie:
1. Żeberka pokrój na porcje.
2. Przygotuj marynatę: miód wymieszaj z musztardą, dodaj olej, zioła i wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
3. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem lub wodą. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij przykrywkę. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika.
4. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia, w którym się piekły.
5. Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry (jeśli nie masz w piekarniku funkcji grilla, możesz użyć opcji pieczenia góra-dół) i podpiekaj żeberka ok. 10-15 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*60 dag kapusty kiszonej
*4 łyżki oleju
*1 łyżka suszonego majeranku
*15 dag chudego boczku w plastrach
*1 liść laurowy
*3 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz.
2. Cebulę posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
3. Kapustę opłucz w letniej wodzie i odciśnij. Wymieszaj z cebulą i majerankiem.
4. Na patelnię po smażeniu cebuli wyłóż resztę tłuszczu i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dolej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś ok. 30 min.
5. Boczkiem wyłóż dno i boki formy żaroodpornej i ułóż w niej połowę kapusty. Wyłóż żeberka z sosem i przykryj resztą kapusty.
6. Piecz pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 180oC. Na kilka minut przed końcem danie odkryj, by się przyrumieniło.

Grochówka z wkładką

SKŁADNIKI:
*70 dag żeberek
*50 dag grochu
*ok. 3 l wody
*25 dag kiełbasy
*20 dag boczku
*1 marchewka
*1 pietruszka
*1/2 selera
*3 ziarna ziela angielskiego
*3 liście laurowe
*sól, pieprz
*suszony majeranek
*4 ziemniaki

Wykonanie:
1. Groch namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin.
2. Żeberka podziel na kawałki (niech każdy kawałek zawiera 1 lub 2 podłużne kostki), zalej 3 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli i gotuj na małym ogniu.
3. Po 30 min dodaj obraną pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz odcedzony na sicie groch.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy.
5. Zupę gotuj tak długo, aż groch będzie miękki.
6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posól i ugotuj w osobnym garnku.
7. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego człowiek tak bardzo boi się Boga?

2025-12-17 08:49

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Nie bój się – mówi do Józefa anioł Pański. Z podobnym wezwaniem zwracał się wcześniej do Maryi. Nie bój się, Maryjo – mówił, zwiastując Jej, że została wybrana, by stać się Matką Jezusa Chrystusa.

Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. Gdy powziął tę myśl, oto Anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: «Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów». A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: «Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel», to znaczy Bóg z nami. Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił Anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV zwołał na naradę wszystkich kardynałów. Kiedy odbędzie się spotkanie?

2025-12-20 13:35

[ TEMATY ]

Watykan

kardynałowie

Leon XIV

Vatican Media

7 i 8 stycznia odbędzie się pierwszy nadzwyczajny konsystorz tego pontyfikatu – poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej. Spotkanie to potrwa dwa dni i będzie miało charakter wspólnotowy i braterski. Będzie poświęcone refleksji, dzieleniu się doświadczeniami i modlitwie.

Jak czytamy dalej w ogłoszonym dziś komunikacie, będzie to czas wspólnej refleksji, a także okazja, by zaoferować Ojcu Świętemu wsparcie i rady w wykonywaniu jego odpowiedzialnej misji kierowania Kościołem powszechnym.
CZYTAJ DALEJ

Dyspensa na 26 grudnia

2025-12-20 16:05

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Lityński

dyspensa

Zielona Góra

Karolina Krasowska

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Wszystkim duszpasterzom i wiernym diecezji udzielam pasterskiego błogosławieństwa na czas Roku Jubileuszowego – mówi pasterz diecezji

Bp Tadeusz Lityński udzielił dyspensy od zachowania czwartego przykazania kościelnego 26 grudnia 2025.

Dyspensa od zachowania czwartego Przykazania Kościelnego
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję