Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Smak na makaron

Makaron jest ulubionym daniem ludzi na całym świecie. Przeciętny Polak spożywa go w różnej postaci ok. 5 kg rocznie. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lasagne ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
*1 opakowanie makaronu lasagne
*1 pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
*3 ząbki czosnku
*opakowanie sera typu feta
*2 łyżki mąki
*1 łyżka masła
*1 szklanka mleka
*20 dag żółtego sera
*sól
*pieprz
*gałka muszkatołowa

Reklama

Wykonanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój go i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć płaty makaronu, gotuj minutę i wyjmij.
4. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj płaty makaronu, a na nie – warstwami – masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
5. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI :
*50 g makaronu ryżowego
*1 duży ogórek zielony
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*150 g szynki wędzonej w kawałku
*2 łyżki majonezu
*sól, pieprz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę.
4. Kukurydzę odcedź.
5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majonezem.

Cannelloni faszerowane mięsem

SKŁADNIKI:
*250 g makaronu suchego cannelloni (25 rurek)
*700 g mięsa mielonego
*1 cebula
*200 g pieczarek
*750 g pomidorów
*2 ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*papryka chili w proszku
*sól, pieprz
*olej
*250 g mozzarelli w kawałku
*świeże oregano lub natka pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 10 min.
2. Rurki napełnij farszem. Układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Podobnie postępuj z drugą warstwą makaronu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój na kawałki, zmiksuj na puree i wlej na patelnię. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez 10 min. Następnie sosem zalej makaron. Całość przykryj kawałkami mozzarelli.
5. Danie zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Na koniec udekoruj listkami oregano lub natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:
*300 g makaronu tagliatelle
*2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 400 g)
*1 mała cukinia (ok. 400 g)
*1/2 cebuli
*1 ząbek czosnku
*1,5 łyżeczki curry
*1 łyżka sosu sojowego
*sól, pieprz do smaku
*4 łyżki oleju do smażenia
*100 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody na później. Makaron odcedź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
3. Młodą cukinię ze skórą pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka. Przypraw solą i pieprzem i 1 łyżeczką curry.
5. Jak mięso się przesmaży, dodaj pokrojoną cukinię i smaż do czasu, aż zmięknie.
6. Na koniec dodaj wodę odlaną z makaronu, śmietankę, pozostałe curry, sos sojowy.
7. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
8. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

2024-10-15 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Składniki: 25 dag fasolki jaś 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 średniego selera ząbek czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże buraki 40 dag białej kapusty sok z 1/2 cytryny lub do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany 18% łyżka posiekanego koperku do posypania sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Życzenia biskupa świdnickiego z okazji Świąt Narodzenia Pańskiego dla Czytelników NIEDZIELI

2024-12-24 11:48

[ TEMATY ]

Świdnica

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

Narodzenie Pańskie

życzenia świąteczne biskupa

Kacper Bortkiewicz

Bp Marek Mendyk - biskup świdnicki, podczas pasterki w katedrze świdnickiej

Bp Marek Mendyk - biskup świdnicki, podczas pasterki w katedrze świdnickiej

Przeżywamy radosny czas Bożego Narodzenia. Tradycyjnie zasiadamy do wigilijnego stołu, łamiemy się opłatkiem składając sobie najlepsze życzenia.

Życzmy sobie nawzajem także pokoju, nadziei i radości. Niech będzie to nadzieja, która płynie ze świadomości, że nie jesteśmy sami; że jest z nami Bóg – Emmanuel. Pamiętajmy: kto wierzy w Boga nigdy nie jest sam. To wiara daje człowiekowi nadzieję i miłość.
CZYTAJ DALEJ

Plac św. Piotra zmienił swój wygląd

2024-12-24 13:35

[ TEMATY ]

Plac św. Piotra

Poczta Watykańska

nowa instalacja

Włodzimierz Rędzioch

Nowa instalacja w Watykanie

Nowa instalacja w Watykanie

Od wielu lat na placu św. Piotra, przy lewej kolumnadzie stał kontejner służący za mobilny oddział Poczty Watykańskiej. W ostatnich miesiącach usunięto go a jego miejsce wybudowano nowoczesny, przeszklony pawilon, który został inaugurowany we czwartek rano, 19 grudnia – symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali kard. Fernando Vérgez Alzaga, prezydent Gubernatoratu Państwa Watykańskiego i dyrektor generalny Poczty Włoskiej, Giuseppe Lasco. Te same osoby podpisały Akt Darowizny – Poczta włoska podarowała pawilon Watykanowi, a wykonanie jego projektu zleciła architektowi Michele De Lucchi. Po oficjalnym otwarciu Kardynał odmówił modlitwę błogosławieństwa i pokropił pomieszczenia wodą święconą. Następnie na lewej ściany budowli umieszczono krucyfiks.

Nowa Poczta, już otwarta dla publiczności, umożliwia wiernym, pielgrzymom i przyjezdnym zakup znaczków, wysyłanie korespondencji oraz korzystanie z innych usług, jak na przykład sprzedaż ekskluzywnych pamiątek.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję