Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

W witaminy przebogaty

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

warzywa

pomidor

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początki pomidora sięgają II wieku – wtedy pomidor znany był jako wilcza brzoskwinia. Pomidory, które znane są obecnie, pochodzą z andyjskich dolin Peru i północnego Chile. Do Polski trafiły w okresie I wojny światowej. Wartość odżywcza pomidorów różni się w zależności od ich odmiany oraz stopnia dojrzałości. Są warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej. Wynika to z faktu, że pomidor składa się w 95% z wody – pozostałe 5% to węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Przeciętny pomidor waży ok. 150-170 g. Jego wartość energetyczna wynosi ok. 30 kcal.

Pomidory to cenne źródło: witaminy C, tiaminy, witaminy PP, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego. Warzywa te są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warto pamiętać, że pomidory są bogate również w związki fenolowe, karotenoidy, w tym likopen. Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wykazuje wielokierunkowy wpływ na przebieg chorób przewlekłych. Okazało się, że spożywanie pomidorów, a także ich przetworów pozytywnie wpływa na profil lipidowy, wartość ciśnienia tętniczego krwi, a także na poprawę funkcji nabłonka.

Likopen wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zapobiega udarom mózgu. Wpływa również pozytywnie na płodność oraz gęstość kości.

Reklama

Dzięki zawartości likopenu oraz innych aktywnych związków roślinnych pomidory wpływają korzystnie na zdrowie skóry. Związki te chronią przed powstawaniem oparzeń słonecznych oraz mogą łagodzić ich skutki. Spożycie pomidorów koreluje też z występowaniem nowotworów. Zostało to potwierdzone w przypadku nowotworów płuc, prostaty oraz żołądka.

Najczęstszym przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów jest choroba refluksowa żołądka – mogą one wpływać drażniąco na ścianę przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu ich spożycie musi być kontrolowane u osób z przewlekłą chorobą nerek.

Poza sezonem warto korzystać z przetworów pomidorowych. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przynosi korzyści zdrowotne i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo mnogość odmian, kolorów oraz smaków uatrakcyjnia ich przetwarzanie. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się sosy, pasty oraz przeciery. Na popularności zyskują również pomidory suszone oraz kiszone.

Przepisy na przetwory z pomidorów na str. 76-77

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bruschetta z pomidorem i mozzarellą

Składniki: 1/2 bagietki pszennej pełnoziarnistej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek pomidor 4 plastry sera mozzarela 1 garść bazyli szczypta pieprzu czarnego
CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra miejscem nadziei maturzystów diecezji świdnickiej

2025-03-23 21:50

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

pielgrzymka maturzystów

Piotr Szwędrowski

Mirosław Benedyk/Niedziela

Droga krzyżowa na Wałach Jasnogórskich, maturzystów diecezji świdnickiej i legnickiej

Droga krzyżowa na Wałach Jasnogórskich, maturzystów diecezji świdnickiej i legnickiej

Nie ma sytuacji bez wyjścia. Ile razy byśmy nie upadli, możemy się podnieść, ale potrzebujemy do tego drugiego człowieka i uważności na siebie nawzajem – mówił Piotr Szwędrowski podczas 21. pielgrzymki maturzystów diecezji świdnickiej i 32. Pielgrzymki diecezji legnickiej na Jasną Górę.

Tym razem w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, maturzyści nie wybrali wagarów, lecz modlitwę i zawierzenie przyszłości Matce Bożej. Po raz pierwszy pielgrzymka odbyła się we wspólnej formule diecezji świdnickiej i legnickiej, gromadząc aż 1400 młodych osób. Jak poinformował ks. dr Damian Mroczkowski – z wydziału katechetycznego, z diecezji świdnickiej przyjechało 450 uczniów z 20 szkół, wraz z 19 katechetami i 18 nauczycielami.
CZYTAJ DALEJ

Rekolekcje Wielkopostne 2025 z „Niedzielą”

Serdecznie zapraszamy wszystkich czytelników na transmisje NA ŻYWO z Wielkopostnych rekolekcji w redakcji Tygodnika Katolickiego „Niedziela”, które odbędą się w dniach 25-27 marca br.

Tegoroczne rekolekcje adwentowe poprowadzi ks. dr inż. Damian Kwiatkowski, Wicekanclerz Kurii Metropolitalnej w Częstochowie, Moderator Krajowy Domowego Kościoła Ruchu Światło-Życie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję