Skrzyp jest bogaty w sole mineralne (żelazo, mangan, kobalt) i krzemionkę. Krzemionka jest niezbędna dla zdrowia stawów, serca, układu krwionośnego, układu pokarmowego, mięśni, stawów i chrząstek. Wzmacnia kości i poprawa ich gęstość. Aby pozyskać krzemionkę, najlepiej przyrządzić odwar ze skrzypu polnego. Doktor Henryk Różański radzi, aby w tym celu 1 łyżkę ziela zalać szklanką wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 15 min. Następnie odstawić na 30 min do naciągnięcia, przecedzić i pić 4 razy dziennie po 100 ml.
Odwar skrzypu jest pomocny przy atakach kamieni nerkowych, w obrzękach spowodowanych schorzeniami nerek i serca, w kamicy moczowej, skazie moczanowej, a także przy krwawieniach z nosa, płuc, w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, w gośćcu, w miażdżycy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu