Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Fasolka po europejsku

Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach. Można z niej zrobić naprawdę ciekawe dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
*400 g fasolki szparagowej
*4 średnie ziemniaki
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 marchewki
*kawałek pora
*1 łyżka masła klarowanego
*1,5 l bulionu
*1/2 łyżeczki kurkumy
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*sól
*pieprz
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*garść posiekanego koperku

Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewki pokrojone w drobną kostkę. Dorzuć posiekaną białą część pora i przesmażaj kilka minut.
2. Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw kurkumą. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pod przykryciem gotuj przez 15 min.
3. Następnie dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową pokrojoną w 1,5-centymetrowe kawałki, przykryj i gotuj przez 25 min.
4. Zdejmij z ognia, zabiel hartowaną śmietaną. Dorzuć posiekany koperek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gulasz z fasolką (danie z Prowansji)

SKŁADNIKI :
*0,75 kg wołowiny na gulasz
*4 małe cebule
*smalec do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*125 ml czerwonego wytrawnego wina
*po gałązce rozmarynu, szałwii, tymianku
*2 czubate łyżki mąki pszennej
*40 dkg fasolki szparagowej
*4 dojrzałe pomidory
*sól
*pieprz
*słodka mielona papryka

Wykonanie:
1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kostki, oprósz mąką, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmażaj do zrumienienia. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 min.
3. Potem oprósz mięso solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i winem. Dodaj 1 litr wody, wsyp wybrane zioła.
4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem od 1 do 1,5 godz.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Fasolę umyj, odetnij ogonki i pokrój na mniejsze części.
6. Gulasz podlej jeszcze 2 szklankami wody. Dodaj pomidory i fasolkę. Gotuj 30 min.
7. Pod koniec gotowania przypraw do smaku. Podawaj z kawałkami bagietki.

Reklama

Fasolka w sosie pomidorowym (danie greckie)

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej
*750 g świeżych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*szczypta wędzonej papryki
*1 łyżeczka suszonego oregano
*100 g sera feta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój na 3,5-centymetrowe kawałki. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmaż do zeszklenia.
4. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś, aż z pomidorów wyparuje woda.
5. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Fasolka po francusku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej lub mamuciej
*1 cebula
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól, szczypta gałki muszkatołowej
*garść posiekanej natki pietruszki
*przyprawa typu Vegeta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
3. Odcedzoną fasolkę dodaj do cebuli, posyp posiekaną natką, dopraw gałką muszkatołową, solą i vegetą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także lekko się zrumieniła.

Fasolka po polsku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej: zielonej, żółtej lub mamuciej
*2 łyżki masła
*1-2 łyżki bułki tartej
*sól, cukier

Wykonanie:
1. Fasolkę opłucz i po usunięciu końcówek zalej litrem wrzątku.
2. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotuj 10-15 min, w zależności od upodobań.
3. Odcedź i polej zrumienioną na maśle bułką tartą lub roztopionym masłem.

2024-07-08 18:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lecznicza moc lipy

To drzewo, które może liczyć nawet tysiąc lat, przez wieki pomagało ludziom wzmocnić zdrowie, a pszczołom dostarczało cennego nektaru. Nasi przodkowie sadzili je w swoich parkach i ogrodach i chętnie odpoczywali w jego cieniu.

Kwiaty lipy były pieczołowicie zbierane i suszone, gdyż mają uzdrawiającą moc. Szczególnie w okresie zimowym nasi przodkowie pili lecznicze herbatki, zwłaszcza gdy dokuczały im przeziębienie, grypa, ból gardła. Dziś możemy skorzystać z ich wiedzy i doświadczenia. Poznajmy zatem lecznicze właściwości kwiatu lipy, miodu lipowego oraz sproszkowanego węgla lipowego.

CZYTAJ DALEJ

Mało znane fakty z życia św. o. Maksymiliana Marii Kolbego

[ TEMATY ]

św. Maksymilian Maria Kolbe

Archiwum Ojców Franciszkanów w Niepokalanowie

o. Maksymilian Kolbe

o. Maksymilian Kolbe

O. Maksymilian Maria Kolbe - założyciel Rycerstwa Niepokalanej, miesięcznika „Rycerza Niepokalanej”, Radia Niepokalanów oraz klasztoru w Niepokalanowie, a jednocześnie pasjonat kosmosu oraz militariów, znawcy mediów, misjonarza i męczennika. Franciszkanin dobrowolnie przyjął śmierć głodową w obozie Auschwitz-Birkenau ratując współwięźnia - Franciszka Gajowniczka.

Rajmund Kolbe urodził się 8 stycznia 1894 roku w Zduńskiej Woli. Wstąpił do zakonu franciszkanów we Lwowie, gdzie otrzymał imię Maksymilian. Studia w Rzymie zakończył obroną dwóch doktoratów (z filozofii i teologii), tam również założył stowarzyszenie „Rycerstwo Niepokalanej”. Po powrocie do Polski powołał do życia klasztor Niepokalanów (zwany „Grodem Maryi”) we wsi Paprotnia (gmina Teresin, woj. mazowieckie) oraz zaczął wydawać pismo „Rycerz Niepokalanej”.

CZYTAJ DALEJ

PiS składa projekt ustawy #MuremZaPolskimMundurem

2024-08-14 11:39

[ TEMATY ]

ustawa

żołnierze

Prawo i Sprawiedliwość

Murem za polskim mundurem

Prawo i Sprawiedliwość

Michał Moskal, Anna Gembicka i Andrzej Śliwka.

Michał Moskal, Anna Gembicka i Andrzej Śliwka.

Projekt ustawy, którego złożenie zapowiedzieli w środę posłowie PiS zakłada zwiększenie kar za znieważenie funkcjonariusza, naruszenie jego nietykalności cielesnej lub czynną napaść w związku z pełnieniem obowiązków służbowych.

Posłowie PiS Anna Gembicka, Andrzej Śliwka i Michał Moskal przedstawili w środę na konferencji prasowej poselski projekt ustawy dotyczący ochrony funkcjonariuszy publicznych. "Dzisiaj w przeddzień święta Wojska Polskiego składamy projekt ustawy #MuremZaPolskimMundurem" - poinformowała Gembicka. Jak mówiła, w projekcie zaproponowano zwiększenie wymiaru kary za znieważenie polskiego munduru: żołnierzy, Straży Granicznej i policji. "Znieważenie funkcjonariuszy w związku z pełnieniem zadań" - dodała.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję