Święta Hildegarda była niezwykłą niemiecką benedyktynką, wizjonerką, mistyczką, lekarką i doktorem Kościoła. Miała ogromną mądrość w kwestii zarówno wiary, jak i leczenia człowieka. Wiele osób poddających się jej zaleceniom zdrowieje, nawet z nieuleczalnych chorób. Medycyna hildegardowa przeżywa renesans, w Polsce mamy sporo dostępnych sklepów, centrów leczenia i książek. Warto przyjrzeć się temu, co Bóg objawił tej świętej i przynajmniej część z tych wskazówek wcielić w życie.
Według wizjonerki, każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje zdrowie, na które może wpływać codziennie na różnych płaszczyznach, co pozwala mu zachować dobre zdrowie, humor i samopoczucie. Stawiała na harmonię w różnych sferach życia przez:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1. Właściwy dobór jedzenia i picia tak, aby służyły zdrowiu.
2. Czerpanie energii życiowej z czterech żywiołów świata, czyli korzystanie z leczniczych dóbr natury.
3. Przestrzeganie równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem.
4. Odnalezienie naturalnego rytmu snu i czuwania, czyli zadbanie o to, by sen był o odpowiedniej porze i dobrej jakości i wzmacniał siły witalne.
5. Oczyszczanie organizmu z toksyn (różnymi metodami, także postem).
6. Podtrzymywanie uzdrawiających sił duchowych przez pełnienie cnót chrześcijańskich.
Reklama
Hildegarda postrzegała choroby jako sygnały alarmowe, za którymi kryją się przyczyny duchowe i cielesne, Boskie i kosmiczne, czyli jako dysharmonię żywiołów. Sztuka leczenia polega na wykorzystaniu sześciu złotych zasad, ze szczególnym uwzględnieniem aktywacji procesów samouzdrawiania organizmu dzięki Bogu, naturze, diecie i ziołom.
Za produkt o szczególnych właściwościach uważała orkisz, który zalecała jeść w formie zupy, makaronu, chleba, grysiku, kawy i dodatków do innych potraw, najchętniej z warzywami i ziołami. Ceniła wyjątkowo kasztany jadalne i fasole. Za wartościowe uważała cebule, czosnek, buraki, rzodkiew i oczywiście zioła.
Za lecznicze, obok tradycyjnego pożywienia, uważała różne zioła. Polecała stosować je jako dodatek do jedzenia, do zaparzania, w formie wina ziołowego, tabletek czy olejku lub kremu. Za wyjątkowo pomocne uważała: koper włoski, galgant, bertram, rzęsę wodną. Ponadto zalecała stosowanie: hyzopu, babki płesznik, dyptamu, kminu rzymskiego, piołunu, wrotyczu, pokrzywy, bluszczyku kurdybanka, mięty, czosnku, cynamonu, goździka, pietruszki, szałwii, imbiru, chrzanu, bylicy pospolitej, kozieradki i innych. Za pomocne uważała wszystko, co dobre z natury, także kamienie, takie jak jaspis. Święta Hildegarda uznawała taniec, ruch i muzykę za środki lecznicze.
Niektóre produkty św. Hildegarda uważała za szkodliwe, m.in.: wieprzowinę, węgorza, pora, truskawki, śliwki, brzoskwinie, surowe gruszki, a także surowe warzywa.
Reklama
Warto skorzystać z jej podpowiedzi, szczególnie w sferze zasad życia. W diecie zastosować zioła i przynajmniej ograniczyć produkty, które faktycznie mogą niektórym osobom szkodzić. Istnieje wiele świadectw wyzdrowienia także z raka i nieuleczalnych z punktu widzenia medycyny chorób. W dzisiejszym świecie mamy dużo więcej „trucizn”, do czego przyczyniają się m.in. chemizacja środowiska, dodatki do żywności, zanieczyszczenia powietrza, mikroplastik. W związku z powyższym praktyka regularnego oczyszczania organizmu jest nam tym bardziej potrzebna. Obecnie u wielu osób także przewlekły stres i trudności ze złapaniem balansu między pracą i odpoczynkiem także wymagają zmiany.
Najlepiej zastosować 6 złotych reguł, które pomogą „obudzić siły uzdrawiające”. Włączyć modlitwę, ruch i okresowo post. W diecie warto skupić się na zamianie wszystkiego, co jest przygotowane z pszenicy na dobrej jakości orkisz, np. chleb orkiszowy zamiast pszennego. Należy zwiększyć spożycie warzyw, a zmniejszyć jedzenie mięsa oraz dołożyć do diety różne zioła. Najlepiej kupić mieszankę ziołową do doprawiania potraw złożoną z ziół, które poleca mistyczka. Dostępne są także zioła w tabletkach, najlepiej dopasować je do danego problemu zdrowotnego. Dla szukających więcej inspiracji warto polecić książkę Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen dr. Wigharda Strehlowa, gdzie znajdziemy konkretne przepisy na potrawy oraz zrobienie specyfików zdrowotnych.
Mało znane przyprawy zakonnicy z Bingen
Galgant – czyli kłącze alpinii lekarskiej, które pomaga na serce, obniża ciśnienie, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii i zapobiega wzdęciom. U św. Hildegardy jest to przyprawa ,,nasercowa”, którą zaleca spożywać codziennie.
Bertram – wykazuje działanie ułatwiające trawienie, a także przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające. Święta Hildegarda polecała go na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wzmocnienie.
Reklama
Hyzop – roślina biblijna mająca działanie przeciwzapalne, oczyszczające, wykrztuśne, bakteriostatyczne, pomocne dla jelit, żołądka oraz wpływająca na dobry nastrój. Według świętej, ożywia wątrobę i oczyszcza płuca.
Dyptam – czyli płonący krzew, który widział Mojżesz na pustyni, pomocny jest przy poprawie ukrwienia, regulacji poziomu cholesterolu, zwalczaniu miażdżycy, przy kamieniach nerkowych i żółciowych.
Zdrowe śniadanie wg św. Hildegardy
SKŁADNIKI :
*150 ml wody
*5 łyżek oryginalnego habermusu lub płatków orkiszowych
*1 łyżka rodzynek
*1 jabłko
*1 łyżka miodu
*1 łyżka posiekanych migdałów
*przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta galgantu, szczypta bertramu, łyżeczka babki płesznik
Wykonanie:
1. Habermus zalać wodą i gotować ok. 5-7 min, często mieszając.
2. Obrać jabłko ze skórki, pokroić i wrzucić do habermusu. Całość gotować, by jabłko zmiękło.
3. Dodać miód oraz cynamon i galgant. Pod koniec gotowania dodać szczyptę bertramu.
4. Przed podaniem posypać migdałami i babką płesznik.
Napój pietruszkowy
SKŁADNIKI :
*10-12 łodyg natki pietruszki
*1 l dobrego wina gronowego
*2 łyżki octu winnego
*70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70 g)
Wykonanie:
1. Wino z posiekaną natką pietruszki i octem winnym zagotować w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania.
2. Gotować odkryte przez 5 min, po czym dodać miód i ponownie gotować przez 5 min.
3. Przecedzić i wlać do butelki. Pić 3 razy dziennie po 20 ml (1 kieliszek do likieru) po jedzeniu.
Napój pietruszkowy jest środkiem przeciwko niewydolności i wszelkiego rodzaju niedomogom serca, przeciw niedokrwieniu, bólom serca wywołanym stresem oraz przy rehabilitacji po zawale serca. Wspaniale reguluje ciśnienie krwi.