Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne śniadania

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podpłomyki

SKŁADNIKI :
*100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750
*100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850
*110 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
PESTO:
*pęczek cebulki dymki
*pęczek natki pietruszki
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka pestek słonecznika
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku
DODATKI:
*200 g koziego twarogu
*4 rzodkiewki
*garść kiełków zielonego groszku
*garść młodych listków buraka

Wykonanie:
1. Mąki i sól wymieszaj, powoli dodawaj wodę i oliwę i zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na cztery części, każdą rozwałkuj na cienkie placuszki. Rozgrzej mocno patelnię bez tłuszczu i opiecz placki z każdej strony, aż powstaną na nich pęcherze i placki się przyrumienią – możesz dodatkowo zrumienić je nad ogniem.
2. Przygotuj pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny, pestek słonecznika i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na każdym podpłomyku ułóż porcję serka i pesto, udekoruj je wiosennie pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*0,5 kg białej kiełbasy
*200 g boczku
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*3-4 liście laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*6 ziaren pieprzu ziarnistego
*3-4 duże ziemniaki
*200 g świeżego tartego chrzanu
*sól do smaku
*pieprz czarny świeżo mielony do smaku
*2-3 łyżki śmietany 36%
*szczypta gałki muszkatołowej
DO PODANIA
*1/2 szklanki oliwy
*kilka listków bazylii
*2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuj ok. 30 min. Wyjmij cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedź przez sito.
2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, połącz z wywarem, dodaj cebulę z wywaru i zmiksuj na jednolity krem.
3. Świeży chrzan zetrzyj i przelej na sicie wrzątkiem. Dodaj do całości i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem, używając blendera. Dodaj gałkę muszkatołową.
4. Oliwę zmiksuj z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu – tak przygotowana nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedź ją przez gazę. Chrzanową zupę krem podawaj na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy udekorowaną oliwą z pietruszką i bazylią.

Reklama

Ciasto á la jajka sadzone

SKŁADNIKI:
*3 jajka
*145 g ksylitolu/ drobnego cukru
*150 g świeżego szpinaku
*140 g oleju kokosowego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*250 g mąki pszennej tortowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERO WA:
*200 ml wody
*75 g przezroczystej galaretki
*400 ml śmietany 36%
*pół szklanki cukru pudru
DODATKO WO:
*480 g brzoskwini w syropie
*75 g przezroczystej galaretki

Wykonanie:
1. Do naczynia blendera włóż jajka, szpinak, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
2. Do masy dodaj przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 min (do momentu suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto wystudź.
4. Do miski wlej 200 ml zagotowanej wody i wsyp jedną galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę delikatnie wystudź.
5. Połącz mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną na gładką masę.
6. Stopniowo wlewaj do niej tężejącą galaretkę i delikatnie mieszaj, aby się połączyły.
7. Masę serową przelej na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównaj ją i ułóż na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
8. W tym czasie przygotuj drugą przeźroczystą galaretkę. Rozpuść ją w 800 ml gorącej wody, wystudź i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylej na schłodzone ciasto.
9. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, do zupełnego stężenia galaretki. Podawaj pokrojone na kawałki, tak aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

2024-03-26 12:47

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faszerowane jajka na gorąco

Nikt nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez święconych jajek. Symbolizują one Zmartwychwstałego Pana, nowe życie, początek lepszego istnienia, nadzieję. Gospodynie potrafią przyrządzić jajka na wiele sposobów. My proponujemy jajka w skorupkach - wykwintne danie na świąteczny stół.

5 jajek
szczypiorek
3 łyżki masła
tarta bułka
olej
sól
pieprz
czubryca

CZYTAJ DALEJ

Bp Marek Mendyk: Wzywam do modlitwy w intencji o oddalenie od Polski demonów kłamstwa, nienawiści i zemsty

2024-08-10 15:00

[ TEMATY ]

modlitwa

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

pokuta

Ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Biskup Marek Mendyk, biskup świdnicki, wzywa wiernych do szczególnej modlitwy i postu. Ten apel, będący odpowiedzią na szerzące się zło, ma na celu skonsolidowanie duchowej siły wiernych w obliczu wyzwań współczesnego świata.

Inicjatywa biskupa Mendyka jest wyrazem głębokiego zatroskania o losy Polski i świata. W kontekście narastającej przemocy, konfliktów zbrojnych oraz coraz częstszego naruszania godności człowieka i wolności religijnej, wezwanie do modlitwy staje się aktem duchowego oporu wobec tych negatywnych zjawisk. Biskup zwraca uwagę na to, że w obliczu zła, które dotyka wielu aspektów życia, nie można pozostawać biernym. Apel hierarchy to przypomnienie o mocy, jaką niesie wspólna modlitwa i post, które są środkami duchowej walki z siłami ciemności.

CZYTAJ DALEJ

Kochajcie Kościół, ale nie kochajcie grzechów w Kościele

2024-08-14 13:03

[ TEMATY ]

pielgrzymka

bp Andrzej Przybylski

pielgrzymka warszawska

Kocham Kościół

Archiwum bp. Andrzeja Przybylskiego

Bp Andrzej Przybylski i ojciec duchowny pielgrzymki Ks. Czesław Parzyszek SAC

Bp Andrzej Przybylski i ojciec duchowny pielgrzymki Ks. Czesław Parzyszek SAC

Kochajcie Kościół, ale nie kochajcie grzechów w Kościele.W poniedziałek 12 sierpnia, Warszawska Piesza Pielgrzymka - Grupy Akademickie "17" wkroczyła na teren archidiecezji częstochowskiej. W środę o 6.00 w parafii św. Wojciecha w Krzętowie, mszy świętej dla pątników przewodniczył Bp Andrzej Przybylski. W homilii nawiązał do tegorocznego hasła pielgrzymki: "Kocham Kościół".

"Kochajcie Kościół, ale nie kochajcie w nim grzechu, korupcji i nadużyć. Kochajcie w Kościele przede wszystkim Jezusa, dbając o relację z Nim i posłuszeństwo Jego Słowu. Po Bogu kochajcie w Kościele człowieka, każdego a przede wszystkim tego najmniejszego i pogubionego jak zabłąkana owieczka. A myśląc o sobie w Kościele, zaczynacie od uświadomienia sobie, że pomimo moich słabości i wątpliwości jestem kochany przez Boga w Jego Kościele" - mówił Bp Andrzej.

Podziel się cytatem

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję