W dniach 1-3 marca już po raz 32. zorganizowane zostały w Świdwinie Kaziuki Wileńskie.
W 1991 r. działające w mieście Towarzystwo Miłośników Wilna i Byłych Kresów Wschodnich zainicjowało jarmark kresowy, zwany Kaziukami Wileńskimi, który nieprzerwanie do dziś organizowany jest corocznie w pierwszej dekadzie marca. Celem przedsięwzięcia jest ukazanie prawdziwych kart polskiej historii terenów Wileńszczyzny, zapoznanie z kulturą i dorobkiem naukowym, literackim i artystycznym mieszkańców Kresów Wschodnich, z działalnością Uniwersytetu Wileńskiego oraz dorobkiem sławnych Polaków.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Impreza łączy elementy artystyczne, wystawy na zamku i w innych eksponowanych miejscach, spotkanie z ciekawym „wileńczukiem” oraz część handlowo-gastronomiczną – w formie jarmarku. Na straganach obok tradycyjnych wileńskich przysmaków można było nabyć wianuszek prawdziwych obwarzanków według receptury smorgońskiej; przepiękne wyroby wiklinowe i ceramiczne, kute, tkane i plecione; rękodzieło z lnu; tkaniny ludowe; wyroby garncarskie; ręcznie wykonaną biżuterię z bałtyckim ornamentem z bursztynu. Na Niedzielę Palmową natomiast można było zakupić kolorowe palmy wileńskie – to wałeczki uwite z suchych kwiatów w kolorach naturalnych lub z kwiatów farbowanych. Na szczególną uwagę zasługują słodycze, m.in. serca kaziukowe, i tradycyjna kuchnia litewska: cepeliny, kiszka ziemniaczana, kindziuk, wędliny, domowe sery, smażony chleb z czosnkiem, żywe domowe piwo i kwas chlebowy.
Organizacją oraz koordynacją prac związanych z Kaziukami zajmują się pracownicy Świdwińskiego Ośrodka Kultury ZAMEK.
Oprac. za: zamek.swidwin.pl