Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Kobieca dieta

Dzień Kobiet to okazja nie tylko do świętowania, ale również do zadbania o swój organizm. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Niedziela Ogólnopolska 9/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

dieta

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kobieta potrzebuje w swojej diecie zwłaszcza konkretnych pierwiastków, aby organizm dobrze funkcjonował. Są to:

• MAGNEZ – jest potrzebny do prawidłowej pracy każdej komórki jajników, mózgu, mięśni, piersi, endometrium czy tarczycy. Bez niego komórki są „w stresie” i nie pracują efektywnie, co przekłada się na zaburzenia w obrębie tych właśnie narządów. Bogatym źródłem magnezu będzie czekolada i gorzkie kakao, zielone liście – szpinak, kapusta – twarde sery typu cheddar i parmezan, awokado czy woda kokosowa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• CYNK – świetnie się sprawdzi w łagodzeniu bólów miesiączkowych oraz polepszy owulację i będzie wspierająco działał na płodność. Najlepszym jego źródłem są: wątróbka, krewetki, jaja, wołowina, jagnięcina, ostrygi. Cynk jest dostępny również w roślinach, jednak jest on zdecydowanie słabiej przyswajalny. Dlatego lepiej korzystać z suplementacji lub źródeł zwierzęcych.

• MIEDŹ – pomaga wykorzystać prawidłowo żelazo w każdej komórce. Jeśli kobieta obserwuje u siebie duże zmęczenie, wypadają jej włosy, a poziom żelaza jest niski, warto do diety dołączyć miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w wątróbce, awokado, ostrygach, grzybach i szpinaku po obróbce termicznej, a także w gorzkiej czekoladzie.

Reklama

• KOLAGEN – jest potrzebnym składnikiem budującym naszą skórę, paznokcie i jelita. Najlepszym jego źródłem będzie tzw. zupa mocy, gotowana na kościach, oraz żelki, które możemy zrobić z żelatyny.

Żelki kolagenowe

SKŁADNIKI :
*1 l mleczka kokosowego (u mnie Real Thai)
*150 ml wody
*20 g żelatyny lub agaru
*4 łyżki erytrolu lub innego słodzika
*100 g mrożonych borówek lub truskawek
*3 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe przelej do garnka, dodaj wodę, słodzik i doprowadź do wrzenia. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj.
2. Podziel na 3 równe części, do jednej dodaj borówki i zmiksuj za pomocą blendera.
3. Do drugiej dodaj kakao (polecam również zmiksować), a trzecią pozostaw bez dodatków.
4. Przelej pierwszą warstwę do naczynia i wstaw do zamrażarki, aby szybko zastygła (można wstawić do lodówki, jednak czas chłodzenia się wydłuży).
5. Gdy pierwsza warstwa stężeje, wlej następną i ponownie wstaw do lodówki. Powtórz tę czynność z ostatnią warstwą i odstaw żelki na kilka godzin.

Grzanki z awokado i serem cheddar

SKŁADNIKI :
*3 kromki dobrego razowego chleba
*1 awokado
*1 szklanka tartego sera cheddar (lub ulubionego sera żółtego)
*sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla na średnią moc lub z podstawową funkcją grzania góry. Chleb opiecz w tosterze na chrupiąco lub włóż na chwilkę do rozgrzanego piekarnika na górną kratkę.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar i awokado (jeśli jest bardzo dojrzałe, możesz je rozgnieść widelcem), wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Rozłóż pastę na chlebie, dociśnij. Włóż do piekarnika i chwilę zapiekaj (ok. 2 min), aż ser się roztopi i trochę zrumieni. Ułóż grzanki na kratce, podawaj skropione oliwą z awokado (lub z oliwek), udekorowane listkami rukoli (niekoniecznie).

Sałatka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:
*1/4 szklanki kaszy jaglanej
*1/2 szklanki wody, sól, pieprz, oliwa extra, cytryna
*garść sałaty (roszponka, rukola lub zwykła sałata)
*1 awokado
*150 g czerwonej papryki (np. ramiro)
*200 g pomidorków koktajlowych
*2 jajka sadzone (lub ugotowane w koszulkach)
*2 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków pinii

Wykonanie:
1. Kaszę wsyp do rondla i praż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Wlej 1/2 szklanki wody, delikatnie posól, dopraw pieprzem, wlej łyżeczkę oliwy i przykryj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min – do miękkości. Garnek odkryj, kaszę wyłóż na talerz, przestudź.
2. Awokado obierz i pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Paprykę pokrój w kosteczkę, pomidorki –na połówki. Kaszę wymieszaj z listkami sałaty, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na 2 talerze. Na wierzchu połóż jajko sadzone (lub ugotowane w koszulce). Posyp podprażonymi nasionami słonecznika lub orzeszkami pinii.

2024-02-27 11:03

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Post otwiera serca na Boga

Niedziela Ogólnopolska 12/2016, str. 46-47

[ TEMATY ]

post

dieta

Agnieszka Konik-Korn

Propozycja rekolekcji świętorodzinnych z postem Daniela i dietą św. Hildegardy

Wielki Post to okres, podczas którego przygotowujemy się do najważniejszego święta –Zmartwychwstania Chrystusa. Obchodzimy go na pamiątkę czterdziestodniowego pobytu Jezusa na pustyni, gdzie pościł i znosił kuszenie szatana: „«Jeśli rzeczywiście jesteś Synem Bożym, rozkaż tym kamieniom, aby zamieniły się w chleb». Pismo uczy: «Nie tylko chlebem żywi się człowiek, ale również każdym słowem wypowiedzianym przez Boga» – odpowiedział Jezus” (por. Mt 4, 3-4). I dlatego właśnie jako jedną z form Wielkiego Postu Misjonarze Świętej Rodziny w Bąblinie (woj. wielkopolskie) proponują nam odbyć rekolekcje z postem, które oczyszczają nie tylko duszę, ale i ciało.
CZYTAJ DALEJ

„Jaśniejące Oblicze Chrystusa” na Chuście z Manoppello powstało pod wpływem promieniowania

2024-11-22 21:18

[ TEMATY ]

całun turyński

chusta z Manopello

Ks. Daniel Marcinkiewicz

Przeprowadzone ostatnio przez niemieckiego lekarza-chemika Gosberta Wetha badania Chusty (Sudarionu) z Manoppello rzuciły nowe światło na widoczne na niej „jaśniejące Oblicze Chrystusa”. 26 września br. naukowiec wypowiedział się jako lekarz, że „ta osoba musiała być ciężko torturowana”.

Wyjaśnił on, iż „krwiaki są wyraźnie widoczne zarówno na nosie, jak i w okolicy prawego policzka. Na obrazie nie można wykryć śladów ani farby, ani krwi”. Zaznaczył, iż „inne płyny ustrojowe, takie jak krew czy pot, nie są rozpoznawalne. Tkaninę tę można było zatem nałożyć tylko na osobę, która już umarła”. Podsumowując swe prywatne „śledztwo” Weth stwierdził, że „w sumie istnieje tylko jedno wyjaśnienie powstania obrazu świętej twarzy. Przemiana azotu (N14) w węgiel (C14) musiała nastąpić pod wpływem ogromnego promieniowania neutronowego (energii świetlnej). "«Obraz» nie powstał zatem przez nałożenie farby na tkaninę, ale w wyniku spowodowanej przez silne promieniowanie zmiany włókien materiału nośnego”.
CZYTAJ DALEJ

Przyjaciele ubogich

2024-11-24 07:24

Paweł Wysoki

W niedzielę, 17 listopada, w „namiocie spotkania” przed archikatedrą lubelską do wspólnego posiłku zasiadło ponad 150 osób bezdomnych, samotnych, ubogich. Spotkanie z okazji obchodzonego już po raz 8. Światowego Dnia Ubogich zorganizowała Caritas Archidiecezji Lubelskiej. Świąteczny obiad poprzedziła Msza św. sprawowana pod przewodnictwem abp. Stanisława Budzika. Dzięki zaangażowaniu pracowników, wolontariuszy i darczyńców Caritas, na twarzach osób zmagających się z kryzysem bezdomności i ubóstwem pojawił się uśmiech. Jak podkreślali beneficjenci, w tym dniu najważniejsze dla nich było serdeczne spotkanie z drugim człowiekiem.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję