Reklama

Z zakonnej kuchni

Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
140 g łososia atlantyckiego
50 g pieczarek
1 pomidor czerwony
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g brokuła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
7 sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki pasty curry
5 łyżek passaty pomidorowej
5 g świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 g limonki

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przepłukać zimną wodą i ugotować w osolonej wodzie według instrukcji. Odcedzić, odstawić. Łososia umyć w zimnej wodzie i pokroić na równe kawałki. Pieczarki obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Pokroić szczypiorek, podzielić brokuł na różyczki. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Dodać orzechy nerkowca i po chwili plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, przez mniej więcej 30 s. Dołożyć pieczarki i różyczki brokuła oraz sos sojowy. Całość smażyć ok. minuty. Dodać pokrojony pomidor oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszać i wlać passatę pomidorową. Zagotować całość i włożyć kawałki łososia. Gotować przez 2 min, delikatnie mieszając, żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Na koniec dodać liście bazylii. Do miseczek nałożyć porcję kaszy pęczak i dodać curry z łososiem. Posypać szczypiorkiem i ozdobić ćwiartką limonki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-11-14 13:52

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Piernik dojrzewający

SKŁADNIKI:
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
500 g mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml mleka
30 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g orzechów
150 g powideł śliwkowych

CZYTAJ DALEJ

Jak czytam, rozważam i żyję Słowem Bożym?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 11, 20-24.

Wtorek, 16 lipca. Wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel

CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: 44. Piesza Pielgrzymka Przemyska

2024-07-15 17:18

[ TEMATY ]

pielgrzymka

abp Adam Szal

Archidiecezja przemyska

BP Jasnej Góry

44. Piesza Pielgrzymka Przemyska dotarła na Jasną Górę. Przybyli na odpust Matki Bożej Szkaplerznej w duchu dziękczynienia za beatyfikację rodziny Ulmów, z prośbą o powołania kapłańskie i za rodziny. Jako pątnik z diecezjanami szedł abp Adam Szal.

- Nasza Przemyska Piesza Pielgrzymka wyrusza 4 lipca z Przemyśla i innych miast archidiecezji przemyskiej. Wędrujemy na odpust Matki Bożej Szkaplerznej - powiedział abp Szal. Podkreślił, że w tym roku pątnicy wędrowali w duchu dziękczynienia za niezwykłe wydarzenie jakim była beatyfikacja rodziny Ulmów. - To wydarzenie było istotne w historii naszej archidiecezji i nie waham się powiedzieć, że także w historii Kościoła - dodał hierarcha. Dodał również, że wśród intencji były troska o rodziny, a także modlitwa o powołania zakonne, kapłańskie i misyjne.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję