Choroba ta skutkuje obniżeniem jakości życia we wszystkich jego aspektach. Może się objawiać m.in.: pogorszeniem nastroju, utratą zainteresowań, sensu i zdolności radowania się (anhedonia), osłabieniem, zaburzeniami snu i „czarnym” widzeniem przyszłości.
Co mówią badania?
Jest wiele badań potwierdzających, że dieta, która obfituje w wysokoprzetworzone produkty spożywcze zawierające cukier, nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, może się wiązać z wyższym ryzykiem zachorowania na depresję. Często również łączy się to z niedożywieniem jakościowym. Będzie to skutkowało zaburzeniami w składzie mikrobioty jelitowej, co sprzyja występowaniu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, a to może być czynnikiem występowania choroby.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dietoterapia
Reklama
Dieta powinna być bogata w produkty zawierające substancje przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz neuroprotekcyjne. Wśród produktów o działaniu przeciwzapalnym wyróżniamy: zieloną herbatę; warzywa (4 razy dziennie), takie jak: papryka, sałata rzymska, kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż, cebula, czosnek, pomidory, szpinak, boćwina, oliwki; owoce (1-2 razy dziennie), takie jak: jabłka, borówki, czarna porzeczka, awokado, limonka, cytryna, jeżyny, truskawki, maliny, papaja, pomarańcze; przyprawy i zioła: kurkumę, tymianek, bazylię, cynamon, kakao, miętę, lukrecję, natkę pietruszki, oregano, pieprz cayenne, goździki, rozmaryn; dobre tłuszcze dodawane na zimno: olej lniany, oliwę z oliwek extra virgin, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane; ryby, takie jak: halibut, pstrąg tęczowy, łosoś, tuńczyk, śledź.
Warto także wybierać produkty, które są:
• pełnoziarnistymi produktami zbożowymi typu graham, płatki owsiane, kasze gruboziarniste;
• źródłem wapnia, białka, witamin B2, B12: chude produkty mleczne typu kefir, jogurt naturalny, twaróg;
• źródłem białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B: chude mięsa – z indyka, kurczaka (bez skóry) czy królika, cielęcina;
• źródłem kwasów tłuszczowych n-3: ryby morskie i słodkowodne.
Jeśli nie ma wskazań do diety lekkostrawnej, jakość żywienia dobrze jest wzbogacić nasionami roślin strączkowych typu: soczewica, ciecierzyca, soja, groch, fasola, które mogą zastępować produkty mięsne. Zamiast porcji 100-150 g mięsa – 40-60 g nasion (waga przed ugotowaniem).