SKŁADNIKI:
Ciasto:
100 g masła
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Nadzienie:
pęczek zielonych szparagów
szklanka śmietany 18%
150 g sera mozzarella
2 jajka
WYKONANIE:
Masło roztapiamy i odstawiamy, by przestygło. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zalewamy wszystko masłem. Ugniatamy ciasto, wykładamy nim foremkę i je nakłuwamy. Wsuwamy do piekarnika na 10 min (temp. 200°C). Szparagi – po odłamaniu ich zdrewniałych końcówek – gotujemy 5-7 min w osolonej wodzie. Ser drobno kroimy, mieszamy z jajkami i śmietaną. Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i zalewamy je przygotowaną masą. Pieczemy w temp. 180°C przez 25 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu