Reklama

Wiadomości

Czy grozi nam wielki głód?

Władimir Putin próbuje zdestabilizować jak największą część świata, a kryzys żywieniowy jest elementem tej wojny – mówi Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Niedziela Ogólnopolska 21/2022, str. 34-35

[ TEMATY ]

głód

Sergey Kozlov/PAP/EPA

Rosjanie z rozmysłem minują pola uprawne Ukrainy, która do wojny była światową potęgą w produkcji zbóż

Rosjanie z rozmysłem minują pola uprawne Ukrainy, która do wojny była światową potęgą w produkcji zbóż

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Artur Stelmasiak: Wojna na Ukrainie wywołuje globalne zamieszanie na rynku produktów rolnych i spożywczych. Polacy pewnie powinni być przygotowani na wyższe ceny żywności...

Min. Anna Gembicka: Atak Rosji na Ukrainę zachwiał światowymi łańcuchami dostaw żywności, dlatego trzeba się przygotować na podwyżki cen wielu produktów.

Co zdrożeje najbardziej?

Na pewno te płody rolne, których największymi producentami są Ukraina i Rosja. Chodzi o rynek zbóż, więc wzrosną ceny produktów zbożowych, takich jak mąka, pieczywo i makarony. Największe problemy będą z olejami roślinnymi, bo Ukraina była dotąd potęgą w uprawie słoneczników i w związku z tym zapewniała ponad 50% światowej produkcji. Bez wątpienia braki oleju słonecznikowego pociągną za sobą wzrost cen oleju rzepakowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

A mięso?

Najpierw zdrożeje pasza, a dopiero później mięso. Ten wzrost cen też jest praktycznie pewny.

Reklama

Ta wojna jest bardzo podobna do tego, co znamy z historii, bo widzimy także kradzieże i niszczenie zapasów żywności. Jaki cel ma w tym Władimir Putin?

Rosja będzie próbowała różnymi sposobami zagłodzić Ukrainę. Ma zresztą doświadczenie w tym aspekcie, bo przecież Stalin również celowo wywołał Wielki Głód. Jesteśmy w kontakcie z ministerstwem rolnictwa Ukrainy, które informuje, że rosyjscy żołnierze strzelają do rolników, minują pola, kradną i niszczą sprzęt rolniczy. A wcześniej robili wszystko, by uniemożliwić zasiewy. W efekcie zbiory na Ukrainie mogą być o 40-60% mniejsze niż w poprzednich latach.Możemy się spodziewać, że jeśli wojna będzie trwała, to rosyjskie wojska będą także utrudniać żniwa i zbiory innych płodów rolnych.

Czyli najlepiej byłoby, gdyby wojna skończyła się do żniw...

Najlepiej, gdyby skończyła się jak najszybciej. Rosjanie niszczą zapasy i blokują eksport zbóż, który jest szczególnie ważny dla Afryki i Bliskiego Wschodu. Skutkiem tej wojny może być ogromny głód w Afryce, a jego następstwem będą kolejne fale imigracji do Europy i destabilizacja Starego Kontynentu.

Skutki inwazji wykraczają zatem daleko poza granice Ukrainy. Czy możemy już mówić o próbie wywołania wojny światowej?

Putin robi wszystko, aby skutki wojny były odczuwane na całym świecie. Wszelkimi metodami próbuje zdestabilizować jak największą część świata, a kryzys żywieniowy jest elementem tej wojny.

Reklama

Putin najpierw uzależnił świat od swojego gazu i ropy, a teraz także żywność staje się jego bronią. Czy to wyreżyserowana taktyka?

Przypomnę, że ta wojna zaczęła się wcześniej niż 24 lutego. Rosja już w zeszłym roku ograniczyła dostawy gazu, by podbić jego cenę w Europie, co spowodowało duży wzrost kosztów produkcji nawozów. Wiele firm na zachodzie Europy zrezygnowało z ich produkcji, bo gaz to aż 80% kosztu wytwarzania nawozów. W Polsce cały czas je produkowaliśmy, a teraz rekompensujemy część wysokich kosztów, które ponoszą rolnicy, uruchamiając dopłaty – ich koszt dla budżetu krajowego to 3,9 mld zł. W ten sposób staramy się minimalizować obciążenie dla gospodarstw rolnych i wzrost cen żywności dla polskich rodzin.

Jaka jest reakcja Unii Europejskiej na wojnę rolno-spożywczą?

Myślę, że Rosja od lat różnymi kanałami wpływała na politykę europejską. W ostatnich latach bardzo dużo zainwestowała w rolnictwo i stała się największym na świecie eksporterem zboża. Wiemy już, że przez wiele lat finansowała organizacje ekologiczne, które walczyły o to, by zaprzestano wydobycia gazu i węgla w Europie, oraz sprzeciwiały się atomowi. Polityka ograniczania produkcji żywności w UE i jednoczesnego zwiększania produkcji w Rosji wygląda na celową taktykę, by coraz bardziej uzależniać Europejczyków także od rosyjskiej żywności. Podbój Ukrainy miał być kolejną odsłoną tego planu.

Jeszcze niedawno jednak mówiło się, że Rosja nie jest samowystarczalna żywnościowo. Kiedy stała się wielkim eksporterem zbóż?

W ciągu ostatnich 5-7 lat. W tym czasie nasiliły się naciski różnych środowisk, by UE ograniczała produkcję rolną. To mechanizm bardzo podobny do stopniowego uzależniania Europy od rosyjskich węglowodorów. Na szczęście wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk wynegocjował w Komisji Europejskiej, byśmy mogli uruchomić dopłaty do nawozów sztucznych i by rolnicy mogli uprawiać na gruntach ugorowanych.

Reklama

Dlaczego Unia chce ugorować ziemię?

To jest element europejskiej polityki ekologicznej, by coraz więcej gruntów służyło np. naturalnym walorom krajobrazowym. Mam nadzieję, że ta polityka Komisji Europejskiej zostanie zrewidowana i zaczniemy stawiać na pierwszym miejscu bezpieczeństwo żywnościowe. Ograniczanie produkcji rolnej jest bardzo niebezpieczne dla Europy i świata.

Czy Polska jest samowystarczalna żywnościowo? W jakim stopniu?

Polska jest samowystarczalna żywnościowo. Na zaspokojenie krajowych potrzeb przeznaczaliśmy w ostatnich latach ok. 25% krajowej produkcji wołowiny, 40% drobiu, 78% mleka, 80% zbóż, 60% cukru. Najtrudniejsza sytuacja może być np. z olejem roślinnym. Jako resort monitorujemy sytuację, bo może się pojawić konieczność interwencji na niektórych rynkach.

Ostatnio dużo się mówi, że Polska napełnia swoje magazyny gazu. A jak wygląda stan wypełnienia naszych magazynów zboża?

Zapasy są większe niż jeszcze kilka lat temu, ponieważ po dobrych zeszłorocznych zbiorach zostały uzupełnione. Część magazynów należy do Krajowej Grupy Spożywczej, która jest pod kontrolą państwa. Wcześniej chciano wszystko sprzedawać i prywatyzować, a teraz okazuje się, że spółki z branży spożywczej stają się niezbędne z punktu widzenia bezpieczeństwa państwa.

Na jak długo wystarczą nam te zapasy? Czy przeżyjemy do następnych żniw?

Mamy odpowiednie zapasy, które z pewnością wystarczą do kolejnych żniw, mamy także bieżącą produkcję żywności. Takie zapasy są bardzo ważne, by zapewnić bezpieczeństwo na wypadek różnych klęsk żywiołowych. Z dostępnością żywności w Polsce nie powinno być problemu.

Kilka miesięcy temu istniało ryzyko, że ktoś może nam wykupić nawozy rolnicze. Czy teraz możemy się zabezpieczyć, by ktoś nie wykupił polskiego zboża?

Mamy pewne możliwości kontrolowania eksportu. Monitorujemy sytuację i jeżeli będzie trzeba zabezpieczyć większe zapasy, to na pewno wprowadzimy odpowiednie rozwiązania. Ewentualne decyzje będą podejmowane po żniwach, gdy zobaczymy, jakie są zbiory. Oczywiście, całkowitego zakazu eksportu nie możemy wprowadzić, bo jesteśmy na wspólnym europejskim rynku. Ale obserwujemy inne państwa UE oraz stosowane przez nie instrumenty i w razie konieczności także je zastosujemy.

Jak będzie wyglądał rynek rolno-spożywczy na jesieni?

To zależy przede wszystkim od tego, kiedy wojna się zakończy. Przed nami bardzo trudny czas, bo został zaatakowany jeden z największych producentów żywności, co siłą rzeczy wywołało duże niepokoje na światowych rynkach i jest nauczką, że bezpieczeństwo żywnościowe musi być dla nas priorytetem.

Anna Gembicka - urzędniczka państwowa, prawniczka, polityk

2022-05-17 08:34

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

ONZ ostrzega przed klęską głodu w krajach Afryki

[ TEMATY ]

głód

Afryka

Adobe Stock

Organizacja Narodów Zjednoczonych ostrzega przed klęską głodu w Burkina Faso, północno-wschodniej Nigerii, Południowym Sudanie oraz w Jemenie. Część tych społeczeństw jest już w krytycznej sytuacji, poinformowały w Rzymie Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO oraz Światowy Program Żywnościowy WFP. Potęgujące się konflikty oraz dalsze ograniczenia dostępu pomocy humanitarnej mogą mieć katastrofalne skutki.

Dotkliwy głód grozi także 16 innym krajom. Po raz kolejny globalny brak bezpieczeństwa żywnościowego doszedł do wysokiego poziomu, alarmują ONZ-owskie organizacje. Jako powody wymieniono „toksyczną kombinację” konfliktów, spowolnienie gospodarki, ekstremalne warunki pogodowe oraz pandemię COVID-19, która nadal powoduje niedobory w zaopatrzeniu ludności.
CZYTAJ DALEJ

Diecezja Ávila: Ciało św. Teresy z Ávili „nienaruszone” prawie pięć wieków po jej śmierci

2024-08-29 11:21

[ TEMATY ]

św. Teresa z Ávila

François Gérard, "Św. Teresa”

Św. Teresa Wielka z Ávila – piękna kobieta, „teolog życia kontemplacyjnego”

Św. Teresa Wielka z Ávila – piękna kobieta, „teolog życia kontemplacyjnego”

„Dzisiaj grób św. Teresy został otwarty i potwierdziliśmy, że jest on w takim samym stanie, jak podczas ostatniego otwarcia w 1914 roku”. Tak brzmi niecierpliwie oczekiwana deklaracja z 28 sierpnia br. Została ona złożona przez Postulatora Generalnego Zakonu Karmelitów Bosych o. Marco Chiesę z klasztoru w Alba de Tormes, gdzie spoczywają szczątki słynnej hiszpańskiej świętej. Jest to pierwszy wniosek, do którego doszli eksperci po otwarciu grobu świętej Doktora Kościoła 28 sierpnia br., której ciało pozostało nienaruszone od 1582 roku.

Przeor karmelitów z Alba de Tormes i Salamanki, o. Miguel Ángel González wyjaśnił, jak z samego rana „wspólnota karmelitów bosych, wraz z postulatorem generalnym Zakonu, członkami Trybunału Kościelnego i niewielką grupą mnichów, z troską i powagą zabrała relikwie do miejsca wyznaczonego do badania. Z głęboko poruszonymi sercami odśpiewaliśmy Te Deum”.
CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: nowy konfrater Zakonu Paulinów

2024-08-31 16:05

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Jasna Góra/Facebook

„Maryjo, opiekunko paulińskiego zakonu. Poświęcam i oddaję się Tobie”. Na Jasnej Górze do konfraterni, czyli duchowej rodziny Zakonu Paulinów został dziś włączony dr Marcin Konik, jeden z pomysłodawców cyfrowej biblioteki muzycznej klasztoru jasnogórskiego, kierownik biblioteki Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie oraz członek zespołu Naukowo-Redakcyjnego Jasnogórskich Muzykaliów.

- Jestem wzruszony i wdzięczny za przyjęcie mnie do konfraterni. To zaszczyt i ogromne wyróżnienie dla całej mojej rodziny, która zawsze mnie wspiera. Dziś mija 20 lat, odkąd mam zaszczyt pracować w zespole naukowo-redakcyjnym i zajmować się kulturą muzyczną Jasnej Góry, a w szczególności muzyką dawną sanktuarium - powiedział dr Marcin Konik. Zauważył, że zajmuje się pracami mającymi na celu opublikowanie i nagranie jasnogórskich muzykaliów, bo jak wyjaśniał w sanktuarium od wieków działał jeden z najlepszych zespołów muzycznych w Polsce. - Na początku grany był Chorał, ale później już od XVI w. była to muzyka wokalno-instrumentalna. Teraz dzięki Paulinom i Narodowemu Instytutowi Fryderyka Chopina w Warszawie stworzyliśmy cyfrową bibliotekę muzyczną - zauważył.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję