Nerki pełnią funkcję naturalnego filtra, który gromadzi szkodliwe pozostałości pokarmu i wydala je z organizmu. Jeśli nam dokuczają, mamy skłonność do zapaleń – lepiej ich nie obciążać.
Co jeść, gdy bolą nerki
By zadbać o nerki, warto jeść warzywa takie jak ziemniaki, marchew, buraki czy kalafior, najlepiej gotowane lub przyrządzone na parze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Do dań należy dodawać imbir i nasiona czarnuszki – mają one działanie przeciwzapalne i ograniczają powstawanie kamieni. Z kolei seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Żurawina pomaga utrzymać odpowiednie pH w nerkach.
Pracę nerek można wspomagać, pijąc napar z pokrzywy, skrzypu polnego czy nawłoci.
Czego należy unikać
Powinno się unikać słonych przekąsek. Sól można zastąpić ziołami, np. słonym w smaku lubczykiem.
Dla nerek obciążające są produkty, które zawierają duże ilości sodu, np. wędzone sery i wędliny, kiszone ogórki i kapusta, kostki rosołowe, chipsy.
Nerki nie lubią też nadmiaru szczawianów. Sporo ich mają szczaw, szpinak, botwina, mocna kawa i herbata.