Pączki brzozy najlepiej zbierać, zanim zaczną pękać, należy jednak uważać, aby nie zerwać wszystkich pączków z jednej gałązki – to będzie wyrazem naszej troski o przyrodę. Zebrane pączki suszymy w temperaturze pokojowej i przekładamy do słoika.
Do czego będziemy mogli je wykorzystać? Pączki brzozy „wykorzystuje się do leczenia skąpomoczu, kamicy moczowej, obrzęków pochodzenia sercowego i krążeniowo-nerkowego, reumatyzmu, artretyzmu (dny), chorób skórnych, zatruć, stanów zapalnych układu moczowego i płciowego, zapalenia piersi. Ponadto w terapii zapalenia przydatków, upławów, zaburzeń hormonalnych (...). Powinny być stosowane do leczenia wszelkich schorzeń dermatologicznych (np. wypadanie włosów, brak połysku włosów, wypryski, zapalenia mieszków łojowych, łuszczyca, trądzik, owrzodzenia)”.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pączki brzozy najlepiej zażywać w postaci proszku. Jest to najprostszy sposób dla zapracowanych. W tym celu ususzone pączki brzozy mielimy na proszek w młynku do kawy. Zażywamy 2-3 razy dziennie po małej łyżeczce proszku w celu mineralizacji, odtrucia i wzmocnienia organizmu. Najbezpieczniej jest popić je wodą, aby się nie zakrztusić – powinny to czynić zwłaszcza osoby starsze.
Z pączków możemy też przygotować napar. Wystarczy 2 łyżki rozdrobnionych lub świeżych pączków zalać 400 ml wrzącej wody, odstawić na 30 minut i przecedzić. Zaleca się pić taki napar 3-4 razy dziennie po 100-200 ml przez 2-3 tygodnie. Będzie wspomagał pracę układu pokarmowego, wątroby i nerek, a także pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Tym, którzy cierpią z powodu pasożytów, słynna rosyjska zielarka Jelena Fiodorowna Zajcewa podaje przepis na nalewkę przeciw lambliom. W tym celu 50 g pączków brzozy zalewamy 0,5 l wódki, odstawiamy na 14 dni, a następnie zażywamy po 1 łyżeczce od herbaty 2-3 razy dziennie, na pusty żołądek. Dodatkowo przyjmujemy wywar z kocanki piaskowej: 1 łyżkę stołową ziela zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, odstawiamy na 30 minut i pijemy po pół szklanki przez 14 dni.