Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wigilijna kapusta z grochem

SKŁADNIKI:
700 g kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego)
2 łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Groch zalej wodą, tak aby pokrywała go kilka cm ponad poziom.
Odstaw na całą noc, by się namoczył. Po tym czasie odlej wodę i nalej świeżej. Dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez 40-50 min, aż będzie miękki. Odcedź po ugotowaniu i odstaw na bok. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij z jej nadmiaru i drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj ok. godziny. Po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz, drobno pokrój, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:
500 g białej mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka lub mleka roślinnego
2 jajka
50 g masła
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g gotowej masy makowej z puszki
lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 1 łyżką podgrzanego soku z cytryny

Reklama

WYKONANIE:
Do sporej miski wsyp mąkę, zrób dołek i do środka włóż pokruszone drożdże; posyp je cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko; zmieszaj je z drożdżami i połącz z niewielką ilością mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj jajka i delikatnie wymieszaj łyżką całą zawartość miski. Roztop masło i dodaj do reszty składników. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw na mniej więcej 40 min i czekaj, aż wyrośnie. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto i chwilę je ugniataj.
Uformuj kulę i podziel ją na cztery części. Jedą część ciasta zagnieć i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż je na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Rozsmaruj na cieście 1/3 masy makowej – zostaw ok. 1 cm miejsca przy brzegu. Kolejną porcję ciasta zagnieć, rozwałkuj tak jak pierwszą i wyłóż na masę. Posmaruj kolejną porcją maku i wyłóż trzeci rozwałkowany placek. Ponownie posmaruj ciasto makiem i wyłóż ostatni rozwałkowany blat, z czwartej części ciasta. Gotowe surowe ciasto pokrój na szesnaście części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręć dwa razy parami na zmianę, tzn. jeden kawałek dwa razy w prawo, kolejny obok – dwa razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Powinna powstać gwiazda. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 25 min. Lekko ciepłą gwiazdę polukruj.

Śledzie na zielono

SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe typu matias w oleju
dwie łodygi selera naciowego
mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Seler naciowy umyj, obierz z włókien jak rabarbar i drobno pokrój (można razem z listkami). Koper włoski pokrój na cieniutkie plasterki. Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dodaj uprażone pestki dyni, posiekany szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos; dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać majonez.

Pierogi z kapustą i grzybami

FARSZ – składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule

CIASTO NA PIEROGI – Składniki:
600 g mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła

WYKONANIE:
Grzyby opłucz na sitku, zalej zimną wodą i odstaw na noc, aby się namoczyły. Następnego dnia obierz marchew i pietruszkę, dodaj do grzybów i gotuj w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wywar z grzybów i warzyw można wykorzystać na zupę grzybową.
Kapustę odciśnij i gotuj do miękkości – ok. 45 min – w 300 ml wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki: kapustę, grzyby, marchew i pietruszkę drobno posiekaj. Na gorącym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop; stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj ciasto przez mniej więcej 10 min, aż będzie gładkie i miękkie. Szczelnie przykryte w misce ciasto odłóż na mniej więcej 30 min.
Następnie podziel je na cztery części i rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 3 min. Podawaj z cebulą zeszkloną na patelni.

2021-12-14 07:38

Ocena: +3 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kapuśniak

Składniki: 200 g kapusty kiszonej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 małej cebuli 150 g wędzonej kiełbasy z indyka 1 duża marchew 1/2 korzenia pietruszki 1 szt. selera naciowego 5 małych ziemniaków 200 ml wywaru warzywnego 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonego majeranku 3 liście laurowe 2 szczypty kminku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
CZYTAJ DALEJ

Wambierzyce. Festiwal Młodzieży Diecezji Świdnickiej Light for Life odwołany z powodu powodzi

2024-09-16 12:55

[ TEMATY ]

diecezja świdnicka

Wambierzyce

ks. Paweł Kilimnik

life for light

Light for Life

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Komunikat LFL 2024

Komunikat LFL 2024

Z przykrością informujemy, że zaplanowany na sobotę 21 września br. Festiwal Młodzieży Diecezji Świdnickiej "Light for Life" nie odbędzie się w planowanej formie. Decyzję o odwołaniu wydarzenia ogłosił 16 września ks. kan. Paweł Kilimnik, główny organizator festiwalu.

- W najbliższą sobotę mieliśmy spotkać się w Wambierzycach, jednak dramatyczne wydarzenia ostatnich dni zmieniły nasze plany. Powódź, która dotknęła Kotlinę Kłodzką, pozbawiła wielu ludzi dachu nad głową, dobytku, a niektórych nawet życia. Wobec tej tragedii postanowiliśmy, że festiwal nie odbędzie się w takiej formie, jak zamierzaliśmy – poinformował ks. Kilimnik.
CZYTAJ DALEJ

Upamiętniając ofiary sowieckiego terroru

2024-09-17 11:29

ks. Łukasz Romańczuk

Uczestnicy obchodów 85. rocznicy napaści Związku Radzieckiego na Polskę

Uczestnicy obchodów 85. rocznicy napaści Związku Radzieckiego na Polskę

W skromniejszej oprawie niż planowano, ale z wielką czcią uczczono wszystkich Sybiraków, którzy zginęli na nieludzkiej ziemi, a także wypowiedziano słowa uznania, dla wszystkich, którzy oddali życie za naszą Ojczyznę podczas II wojny światowej. 17 września 1939 roku na tereny polskie najechały wojska radzieckie.

Z powodu stanu zagrożenia powodziowego zmieniono plan wydarzenia. Jako miejsce apelu wyznaczony został kościół św. Bonifacego przy pl. Staszica we Wrocławiu. Tam zebrały się wszystkie delegacje. - To są wydarzenia bardzo smutne. Na naszym święcie Sybiraka wracamy do naszych najbliższych, którym nie dane było wrócić do Polski, którzy zginęli na nieludzkiej ziemi, a ich była ⅓ wszystkich zesłanych - zaznaczył Ryszard Jarosz, prezes Zarządu Oddziału Związku Sybiraków we Wrocławiu, przypominając o wkroczeniu 17 września 1939 roku wojsk radzieckich na tereny Polskie - I to była nasza gehenna. Po powrocie z Syberii przez ponad 40 lat nie mogliśmy mówić nic o zesłaniach na Sybir. To był temat tabu. Ani w szkołach, ani na uczelniach, ani w badaniach naukowych ten temat nie istniał. Liczono na to, że ta zbrodnia rosyjska ulegnie zapomnienie. Kiedy nastąpiły zmiany ustrojowe w naszej Ojczyźnie pozwolono nam reaktywować Związek Sybiraków, który swój początek ma w 1928 roku - zaznaczył R. Jarosz, który podkreślił, że legitymację nr 1 Związku Sybiraków otrzymał Józef Piłsudski. Prezes Jarosz przywołał także historię, w której transportami, którymi wracali z sybiru, wywożono w przeciwną stronę żołnierzy Armii Krajowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję